Gazdaság

Filmre kivánkozó természeti értékeink

A gödöllői Nemzetközi természet- és környezetvédelmi fesztiválon több neves stáb, köztük a BBC és a National Geographic is részt vesz

Egy időben, egy helyszínen rendezik meg a Nemzetközi természet- és környezetvédelmi fesztivált, valamint a nemzeti parkok hetét. A háromnapos rendezvényen kiállításokkal, családi programokkal várják az érdeklődőket Gödöllőn.

Filmre  kivánkozó természeti értékeink
Nem elég fenntartani és gondozni, be is kell mutatni a természetvédelmi területeket
Fotó: MH

A tavasszal a koronavírus-járvány miatt elhalasztott nemzeti parkok hetét és a Nemzetközi természet- és környezetvédelmi fesztivált (korábbi nevén Nemzetközi természetfilm-fesztivál) szeptember 11–13. között rendezik meg a gödöllői királyi kastélyban, családi programokkal, rendezvényekkel várják a látogatókat – jelentette be Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Budapesten, az Uránia Filmszínházban. Ismertette, a nemzeti parkok hetében bemutatják a hazánk legszebb természetfotóiból álló kiállítást, valamint a nemzeti parki termék védjeggyel ellátott termelőkre is fókuszálnak. A 2010-ben létrehozott védjegyet csak azok a termelők kaphatják meg, akik védett területen gazdálkodnak, helyi munkaerővel és többségében helyi alapanyagokból dolgoznak, valamint 1–5 éven belül megszerzik a védjegy használatának jogosultságát.

Hangsúlyozta, a tíz hazai nemzeti parkigazgatóság feladatköre ma már messze túlmutat a természeti értékek, állatok védelmén: szélesebb körben be kell mutatni ezeket a természetvédelmi területeket, az arborétumokat, tájházakat, erdei iskolákat. Emellett összesen mintegy ezer kilométer hosszú tanösvényhálózat és hétszáz ökoturisztikai létesítmény is várja a vendégeket – emelte ki Rácz András. Felhívta a figyelmet, hogy Magyarország rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik: az ország területének kilenc százaléka védett terület, huszonegy százaléka pedig a természetes élőhelyeket biztosító ökológiai hálózat, a Natura 2000 része. Ennek bemutatására hozták létre a 21. századi követelményeknek megfelelő interaktív, modern intézményhálózatot is – tette hozzá.

Székelyhidi Tamás, a fesztivál főszervezője kijelentette, a rendezvény jelentőségét jól jelzi, hogy nincs olyan nagyobb stúdió a világon, amely ne jelentkezne a fesztiválra: a BBC-től a National Geo­graphic stábjáig valamennyi neves csatorna képviselteti magát Gödöllőn – tudatta a főszervező. Ismertette, idén több mint 2200 nevezés érkezett 114 országból, a fesztivál aktuális témája az ember és annak viszonya a természethez lesz.

Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője elmondta, idén nyolcvanötmillió forinttal támogatták a nemzetközi fesztivált. Az Áder János köztársasági elnök által alapított intézmény szövetségese és támogatója minden olyan programnak, szervezetnek, magánszemélynek, aki a természet nagyszerűségére vagy pusztító erőinek veszélyére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó írásaink