Gazdaság

A nagycsaládosok körében népszerűbb a falusi csok

A koronavírus megjelenése óta különösen felkapottak lettek a kisebb települések

A kisebb településekre költöző családok kihasználják a támogatási lehetőségeket, amelyet a falusi csok igényléseinek számai is alátámasztanak – derült ki a Money.hu és az Ingatlan.com közös válaszaiból.

A nagycsaládosok körében népszerűbb a falusi csok
Összességében többen veszik igénybe a támogatást a meglévő ingatlanuk korszerűsítésére, bővítésére
Fotó: MH/Katona László

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hivatalos adatai szerint 2020 május vé­géig a befogadott falusi csok-os kérelmek száma elérte a tízezer darabot, az összege pedig az 54 milliárd forintot – válaszolta lapunk megkeresésére Németh-Simkó Judit, a Money.hu kommunikációs vezetője. Felidézte, az egy családra jutó összeg 5,3 millió forintot tett ki. Az igénylések 53 százalékát lakásvásárlással egybekötött bővítésre vagy korszerűsítésre, 47 százalékát pedig meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére kérték az érintettek.

Az igénylők 59 százaléka volt nagycsaládos.

A Money.hu szakértőinek tapasztalatai szerint a falusi csok iránt értelemszerűen a vidéken élők érdeklődnek, az igénylés útjában pedig legtöbbször a tb-jogviszonnyal kapcsolatos problémák állnak, illetve az, ha az érdeklődő szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján.

Az Ingatlan.com kínálatában több mint 12 800 ingatlanhirdetés található falusi csok-os településen, a szakértői válasz szerint egészen biztos, hogy a vevők kihasználják a magasabb összegű állami támogatásokat. Az Emmi adatai szerint a falusi csok bevezetése óta eltelt 12 hónapban az összes csok-igénylés harminc százaléka falusi csok, míg az összes igényelt ilyenfajta otthonteremtő támogatás 44 százalékát teszik ki a falusi csok-os kérelmek. Ebből az rajzolódik ki, hogy a kisebb településekre költöző családok kihasználják a támogatási lehetőségeket, amit a számok is alátámasztanak, hiszen a falusi csok-ot igénylők 59 százaléka nagycsaládos.

A koronavírus megjelenése óta pedig különösen népszerűek lettek a kistelepülések, hiszen itt a nagyvárosok kínálatához képest jóval olcsóbban lehet kerttel, zöldfelülettel rendelkező ingatlanhoz jutni.

A Takarékbank lapunknak küldött válaszai­ból kiderül, hogy náluk az északkelet-magyarországi megyékben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Borsod-Abaúj-Zemplénben adják be a legtöbb igénylést. Hozzátették, összességé­ben több család veszi igénybe a támogatást a meglévő ingatlan korszerűsítésére, mint vásárlásra, ezzel együtt a termék jellemzőiből adódóan vásárlással egybekötött felújításra, korszerűsítésre nagyobb volument helyeztek ki. Az átlagos szerződött összeg megközelíti az ötmillió forintot.

Kapcsolódó írásaink