Gazdaság

Hazai az összes itthon árult méz

A vélelmezett mérgezéses méhpusztulások esetében köteles bejelentést tenni a károsult méhész, amit a Nébih vizsgál ki hatékonyan és szakszerűen – írta Nagy István agrárminiszter

Magyarországon 2015 óta valamennyi áruba bocsátott méz hazai alapanyagokból, magyar méhész által elkészített termék. Míg tizenöt éve a vizsgált bolti termékek hetven százaléka nem volt teljesen megfelelő, idén ez az arány 5,7 százalékra zsugorodott.

Hazai az összes itthon árult méz
Biztonságban. Idén országosan mindössze két méhelhullásos bejelentés történt
Fotó: MH/Katona László

A Magyarországon árult összes méz hazai eredetű 2015 óta, miközben a Európai Unió (EU) éves mézimportjának negyven százaléka Kínából származik – közölte a Magyar Hírlappal Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Kiemelte, a szervezet idei felmérése alapján a vizsgált nyolcvannyolc bolti mézből mindössze öt darab, azaz 5,7 százaléka nem felelt meg vagy problémás besorolást kapott, 2005-ben, az OMME első vizsgálatának évé­ben viszont ez az arány hetven százalék volt, amely jelzi, biztonságban vannak a magyar mézfogyasztók. A fejlődés annak köszönhető – folytatta az elnök –, hogy az OMME évente egy vagy akár két alkalommal is elemzi az áruba bocsátott mézek állapotát, tulajdonságait, egy évtizede együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih). Ezáltal civil szervezetként megkönnyítik a hatóság minőségellenőrzését, az eredmény tükörkép arról, hogy a Nébih jól végzi a feladatát – mondta Bross Péter. Az elnök kifejtette, bár a százötven vizsgált akácméz harmadának alacsonyabb a fruktóz-glükóz tartalmának értéke a szakma által javasolt 1,45-nél, ez nem befolyásolja a minőséget, de jelzi, hogy a méz valóban a „természet ajándéka”, így annak műszerekkel mérhető paraméterei évről évre változnak. Ezért kell minden évben reprezentatív mintagyűjteményt készíteni akácmézből, amit az egyesület nagy mennyiségben harmadik éve, kisebb mintaszámmal tíz éve végez. A hatályos jogszabály értelmében abban az esetben lehet megnevezni a kiszerelt méz címkéjén a fajtát, ha az adott méz túlnyomórészt a megnevezett növényből származik. Esetünkben az idei gyenge akácméztermés következtében a nem sokkal 1,45 alatti fruktóz-glükóz arányú mézek is túlnyomórészt az akácról származnak – tette hozzá az OMME elnöke.

Nagy István agrárminiszter Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, hogy 2015 második felétől kezdve a kínai méz hazai megjelenése miatt a Nébih kiemelten ellenőrzi a termékeket, minden, harmadik országból érkező méz minőségellenőrzését és minden húsz tonnás tétel nyomon követését elvégzi. A tárcavezető az OMME elnökéhez hasonlóan méltatta a hatóság munkáját, valamint kijelentette: a hazai polcokon hazai termelésű és természetes eredetű mézek vannak.

A miniszter kitért arra is, hogy napraforgó-virágzás idején a méhállományokban bekövetkezett tömeges elhullás évről évre jelentkezik. Ennek több oka lehet a gyűjtő méhek természetes elhasználódásától kezdve a méhbetegségeken át a mérgezésig. A több száz jelzés az OMME mintegy tizenháromezer tagjához képest nem tekinthető rendkívülinek. A vélelmezett mérgezéses méhpusztulások esetében köteles bejelentést tenni a károsult méhész, amit a Nébih vizsgál ki hatékonyan és szakszerűen. A napraforgó-virágzás idején idén országosan összesen mindössze két méhelhullással kapcsolatos bejelentés történt – fogalmazotta tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom