Gazdaság

A lassú kilábalás forgatókönyve

A korábbitól elmaradó, kisebb bővülést mutathat idehaza a kiskereskedelem, a júliusi ipari termelésre viszont nehéz becslést adni. Szerdán teszi közzé a Fed a Bézs könyvet, Németország rendelésállományának bővülése pedig hazánkat is kedvezően érintheti.

A lassú kilábalás forgatókönyve
A kiskereskedelem kisebb bővülést mutathat
Fotó: MH/Purger Tamás

Idehaza júniusi béradatokkal indul a hét, ami bár a hónapot tekintve nem piacmozgató hatású, mégis kilenc százalék körüli emelkedésről beszélhetünk – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, itt még a korábbi bérrendezések, illetve a minimálbér-emelés hatása érvényesül, a későbbi emelések, (például a postai dolgozóké) pluszjuttatások még nem.

Kedden az augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex érkezik. Az elemző szerint 50,8 pont után 50,3 pontra számíthatunk a nyolcadik hónapot nézve, ebben közrejátszik, hogy ismét nőtt a fertőzésszám, illetve az autóiparban ekkorra esnek a nyári leállások és ez idén sem volt másképp.

Bár a második negyedéves hazai GDP-adatot már ismerjük, a szintén kedden érkező második becslés akár kétszázalékos eltérést is hozhat. Itt nem csupán maga a számérték lesz a fontos, hanem az, hogy a járvány hatását többé-kevésbé elszenvedő ágazatok hogyan alakították a bruttó hazai összterméket. Az elemző rámutatott, hogy amíg a szolgáltatóipar jócskán megérezhette a vírus negatív gazdasági hatásait, addig az építőipar például jóval kevésbé érintett.
A termelői árak szerdán közlendő júliusi változása abból a szempontból fontos, hogy előbb-utóbb a fogyasztói árakban is megjelenik, valamint idehaza magas volt a legutóbbi inflációs érték.

A kiskereskedelem hetedik havi adatait nézve már javulást láthatunk, 1,3 százalékos bővülést éves alapon, de ez még messze elmarad a korábbi (a járványidőszak előtti), már-már megszokottnak mondható négy-öt százalékos növekményektől – mutatott rá Virovácz Péter.

A júliusi ipari termelés számait illetően is a bizonytalanság a jellemző, az elemző szerint ugyanis sem minta, sem részadat nem áll rendelkezésre. Az előbbiekre utalva azt mondta, egyes autógyárak júliusban leálltak, ehhez kapcsolódóan a beszállítások is – ez szintén árnyalja az iparról kapható képet. Kérdés szerinte, hogy az előző hónaphoz képest volt-e növekmény – éves összevetésben ugyanis erről nem beszélhetünk, még az augusztust illetően sem.

A nemzetközi piacokat nézve elmondta, Kína ma megjelenő beszerzési menedzserindexe azért fontos, mert ez a mutató is azt jelzi, hogy lassan lecseng az újranyitás optimizmusa, inkább stagnálás jöhet, illetve Kína mutatói is a lassú kilábalás forgatókönyvét erősítik – magyarázta az elemző.

Németország szintén ma megjelenő inflációs adatát pedig egy jelentős áfacsökkenés, illetve egy szintén nem elhanyagolható olajár-emelkedés árnyalja.

Ami az euróövezeti inflációt illeti, ez augusztusban az előző havi 0,4 százalék után 0,2 százalék lehet, ami már a németországi áfacsökkentést, valamint az enyhülő árnyomást is magában foglalja.
Virovácz Péter elmondta még, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán publikálja a Bézs könyvet, ami jó lenyomatot ad az Egyesült Államok gazdaságáról, a kilábalás és az újrabezárások hatásairól többek között az iparra, a kiskereskedelemre és a külkereskedelemre.

A nemzetközi események közül kiemelhető még a németországi júliusi rendelésállomány alakulása: havi összevetésben ötszázalékos növekedésre számíthatunk. Virovácz Péter szerint ha a német ipar a kilábalás jeleit mutatja, a megrendelések „átcsoroghatnak” hozzánk is.

Kapcsolódó írásaink