Gazdaság

Több mint százezren igényelték a babavárót

Óriási érdeklődés a hitel iránt

A tavaly bevezetett babaváró hitelt több mint százezren igényelték már – jelentették ki a Magyar Nemzeti Bank Gazdaságról könnyedén címmel indított videósorozatának legfrissebb részében.

Nagy Tamás, a jegybank igazgatója közölte, a babaváró a piac legkedvezőbb szabad felhasználású hitele. Az adatok szerint a hitelkonstrukció felhasználásában az elsődleges cél lakásvásárláshoz vagy –felújításhoz kapcsolódik, míg a második leggyakoribb cél egy korábbi hitelnek vagy adósságnak a törlesztésére irányul. A babaváró hitel demográfiai célokkal is összeköthető, hiszen ez a születendő gyermekek számát is meghatározza. Nagy Tamás emlékeztetett, hogy a konstrukciónál az első gyermek születése után kamatmentessé válik, és auto­matikusan három évre felfüggesztésre kerül a törlesztés.
A második gyermek érkezése során a hitelező már egy harmincszázalékos tőkeelengedésre is jogosult, míg harmadik gyermek érkezése során az állam a teljes tőketartozást átvállalja – tette hozzá az igazgató. A Magyar Nemzeti Bank teljes videója lapunk honlapján, a Magyarhirlap.hu oldalon is megtalálható.

Kapcsolódó írásaink