Gazdaság

Minisztériumok közti együtt­működés a magyar erdőkért

Az új erdőterületek létrehozása azért is fontos, mert ez hozzájárul az éghajlatváltozás káros hatásainak mérsékléséhez

Összefognak a minisztériumok annak érdekében, hogy megakadályozzák az erdők pusztulását. A program keretében minden gyermek megszületése után legalább tíz facsemetét ültetnek el.

Minisztériumok közti együtt­működés  a magyar erdőkért
Zambó Péter és Kaderják Péter államtitkár facsemetét ültet
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Több mint hárommillió facsemete elültetésével mintegy 650 hektár új erdőt hoznak létre az Agrárminisztérium (AM), valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) együttműködésével, a program 2020 őszén indul el – jelentette be tegnap Zambó Péter, az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. A programban az első helyen a kormány azon vállalásának teljesítése áll, amely szerint minden megszületett gyermek után legalább tíz facsemetét ültetnek el. Az állami erdőgazdaságokkal együttműködve minden megyében létrehozzák az újszülöttek erdejét, ami mintegy egymillió facsemete elültetését és 150 hektár új erdő kialakítását jelenti. Az újszülöttek erdejébe csak őshonos fajokhoz tartozó facsemetéket telepítenek, például kocsányos vagy kocsánytalan tölgyet.

A következő lépésként folytatják az erdőtelepítést az állami erdőgazdaságok által kezelt területeken, és 250 hektár új erdőt hoznak létre, mintegy kétmillió facsemete ültetésével. A program harmadik elemeként a természet által eddig elvégzett munkára támaszkodnak, és kisebb beavatkozásokkal (a megjelent invazív fajok visszaszorítása, új facsemeték ültetésével az üres foltokba) erdővé alakítják és jogilag is erdővé minősítik azokat a területeket, ahol felhagytak a mezőgazdasági műveléssel, és már megjelentek kisebb fák és bokrok. Ezáltal további mintegy 250 hektáron tudnak erdőket létrehozni – mondta Zambó Péter. Az ITM és az AM együttműködése forrást biztosít az Éghajlatváltozási cselekvési terv erdészeti feladatainak megvalósítására is, így a program negyedik elemében fejlesztik az erdészeti mérő- és megfigyelőrendszert és az erdészeti klímamonitoring-hálózatot. Az agrártárca államtitkára szerint mindez egyebek közt azért fontos, hogy az erdőtelepítéseknél a klímaváltozáshoz hosszú távon alkalmazkodni képes fafajokat tudjanak kiválasztani. Az ITM kétmilliárd forintot biztosít az ország fával borított területeinek növeléséhez – közölte Kaderják Péter, a tárca energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Kiemelte, az új erdőterületek létrehozása azért is fontos, mert hozzájárul az éghajlatváltozás káros hatásainak mérsékléséhez. Az erdőgazdálkodás éghajlatvédelmi jelentőségét mutatja, hogy Magyarország erdőállománya évente 4-5 millió tonna szén-dioxid megkötésére képes. A sajtótájékoztató végén Kaderják Péter és Zambó Péter a Pilisi Parkerdő munkatársainak segítségével a Budapesti Erdészet területén ültetett el egy vadkörtefát, amellyel szimbolikusan elindították a két tárca együttműködésében megvalósuló programot.

Kapcsolódó írásaink

„A víz áldás”

ĀNagy István: A járvány feladta a leckét, de jól vizsgáztunk – Az erdőgazdálkodás az egyetlen kedvező szénmérlegű ágazat

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom