Gazdaság

Lakbérindexet fejlesztett a KSH és az Ingatlan.com

Átláthatóságot teremt, hogy az oldal a hirdetéseket egyedülálló módon ingatlanonként csoportosítja, ha többen hirdetik meg ugyanazt, s egy hirdető nem ismételhet

Hiánypótló kutatási területeket teremtve lakbérindexet fejlesztett a Központi Statisztikai Hivatal és az Ingatlan.com. A 2015-től vizsgált adatok alapján 2020 elejére 45 százalékkal nőttek az albérletárak az öt évvel ezelőtti átlaghoz képest,
a közvetítők által kínált lakások bérleti díja pedig átlagosan tíz-húsz ezer forinttal magasabb.

A budapesti albérlethirdetések száma hirdető szerint
A budapesti albérlethirdetések száma hirdető szerint
Fotó: KSH

Egy olyan területen született megállapodás az Ingatlan.com-mal, ahol óriási az információéhség – mondta tegnap Székely Gáborné, a KSH népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály lakásstatisztikai osztályának vezetője a lakbérindexet bemutató sajtótájékoztatón. Hozzátette, új elem, hogy nem a KSH által elrendelt adatátvitelről van szó, hanem az Ingatlan.com bocsátotta rendelkezésre ezeket az egyedi, de az érintettek azonosítására alkalmatlan adatokat. Havonta frissülő adatbázisról van szó, amellyel eddig elszigetelt információk kapcsolódnak össze, újabb és sokféle elemzési lehetőségeket kínálva.

Székely Gáborné beszélt arról is, hogy a piaci információk befolyásolják az ingatlanpiaci eseményeket, hiányuk viszont piactorzító hatású. A létrehozott adatbázis korlátja, hogy kínálati index, ami a piacon éppen megjelenő lakások bérét mutatja, nem pedig azt, amennyiért ténylegesen kiadják azokat. A hirdetőportálok lefedettsége nagyváros- és Budapest-centrikus, de maga az albérletpiac is ilyen – mondta. Hozzátette, tekintettel arra, hogy a magánhirdetők nyilatkozhatnak a hirdetés megszüntetésének okáról, az utolsó lakbérszintet figyelembe tudják venni.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokkal kapcsolatban elmondta: azokat a teljesen magyar tulajdonú és üzemeltetésű, a piacra nagy rálátással rendelkező, több mint húsz éve működő portál állítja elő. Hozzátette, átlátható kínálatot és keresletet tudnak bemutatni, fontos, hogy nem végeznek sem közvetítői, sem hasznosítási tevékenységet. Jelenleg több mint 220 ezer aktív hirdetés van fent, amelyeknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Átláthatóságot teremt még – mondta –, hogy az oldal a hirdetéseket egyedülálló módon ingatlanonként csoportosítja, ha többen hirdetik meg ugyanazt. Egy hirdető viszont nem ismételheti ugyanazt a hirdetést, amit már feltöltött.

Székely Gáborné a módszertanra visszatérve azt mondta, régiónként készítették el a lakbérindexet, ezt vetették össze a maival, a 2015-ös év átlaga képezte a bázisszintet. Elmondható, hogy 2020 januárjában 45 százalékkal voltak drágábbak az albérletek, mint a 2015-ös év átlaga. Budapesten a külső kerületekben volt a leggyorsabb az áremelkedés, mivel ott egyfajta felzárkózás kezdődött.

A még folyamatban lévő kutatás statisztikáiból kiderül, a fővárosban 2015 első felében 140 ezer, míg most év elején már 175 ezer forint volt az átlagos lakbér, ezt a járvány 156 ezer forintra mérsékelte – főleg a belső kerületekben szorítva lejjebb az árakat. A második negyedévben a városokban 138 ezer, a megyei jogú városokban 108 ezer forint volt az átlagos ár. A magyar bérlakásállomány a KSH által korábban közölt adatok szerint az unió átlagához (21 százalék) képest alacsony, annak mindössze körülbelül egyharmada. A lakbérindex mutatói folyamatban lévő kutatásként már elérhetők a statisztikai hivatal honlapján. Ba­logh László lapunk kérdésére a hirdetők összetételéről szólva kiemelte, a magánszemélyek (azon belül is a befektetők) ma jóval nagyobb arányt képviselnek, mint a vizsgált időszak elején. A hirdetések negyven százaléka magánhirdetés, a többi csaknem hatvan százalék közvetítői. A magánszemélyek által kínált ingatlanok bérleti díja tíz-húsz ezer forinttal alacsonyabb a közvetítők által hirdetettekhez képest.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom