Gazdaság

Kormányzati intézkedések az élhetőbb környezetért

Szigorúbb büntetésre számíthatnak majd az illegális hulladéklerakók

Elindult a Tisztítsuk meg az országot program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a kormány.

Kormányzati intézkedések az élhetőbb környezetért
Palkovics: A körforgásos gazdaság alapja az értékalapú hulladékgazdálkodás
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az értékalapú hulladékgazdálkodás a körforgásos gazdaság alapja, ezért kiemelt cél a hulladék mennyiségének csökkentése és a lehető legmagasabb arányú újrahasznosítás – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap egy online szakmai konferencián. A miniszter kifejtette, a magyar lakosság hulladéktermelése 2004 óta jelentősen csökkent, 2018-ban 18 millió tonnát tett ki. A hulladékok döntő többségét az építési-bontási hulladékok teszik ki, ezt követi a települési hulladék. A tárca célja, hogy a különböző típusú hulladékokat szétválogatva gyűjtsék és hasznosítsák újra.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerint a hulladékgazdálkodás megújulásának egyik alappillére az illegális hulladéklerakók felszámolása, emellett az illegális hulladéklerakásra súlyos szankciókat kell kivetni, és biztosítani kell a jogszerű lerakás lehetőségét is. A Tisztítsuk meg az országot program mellett tervezik települési gyűjtőpontok és hulladékudvarok létrehozását, ingatlanvédelmi rendszerek és a házhoz menő lomtalanítás támogatását, valamint a környezettudatosság jutalmazását. Azt javasolják, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék az ezer kilogrammot vagy a tíz köbmétert meghaladó mennyiségű hulladék illegális elhelyezését, veszélyes, illetve a különösen jelentős mennyiségű hulladék, valamint a visszaeső elkövetők estében pedig öt évig terjedő szabadságvesztést indítványoznak. Egyben megszüntetnék a mérlegelés lehetőségét a szankciók kivetésekor. Az államtitkár Ráckeresztúron elmondta tegnap, fontos, hogy egymásra épülő intézkedések szülessenek. Hozzátette, hogy a Tisztítsuk meg az országot programban a kormány közreműködőként jelölte ki a Magyar Közút Zrt.-t, a MÁV Zrt.-t, az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, valamint az önkormányzatokat és az állami erdészeti társaságok és nemzeti parkok igazgatóságait.

Kapcsolódó írásaink