Gazdaság

A kamatdöntés után erősödött a forint

Nem lesz szigorítás

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a jegybank kamatdöntését. A monetáris tanács nem változtatott a kamatkondíciókon: az alapkamat 0,6 százalékon, az egynapos hitel kamata 1,85 százalékon maradt – írta tegnap az MTI.

Kamatdöntéskor az euró 353,65 forinton forgott, huszonöt perccel később pedig 353,14 forinton állt. A dollár árfolyama 299,25-ról 299,09 forintra, a svájci franké pedig 328,94-ról 328,43 forintra csúszott le. Elemzők szerint nem okozott meglepetést, hogy a jegybank monetáris tanácsa változatlanul hagyta a kamatokat. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte, a jegybank mozgásterét szűkítette, hogy miközben az infláció a vártnál magasabb lett júliusban, a forint is gyengült az utóbbi héten, elválva a régiós devizáktól, kissé fokozva az inflációs nyomást. Így szerinte mivel az infláció a következő hónapokban és a jövő év elejéig a három százalékot is eléri, de a toleranciasávon belül maradhat, nem lesz szükség szigorításra – tette hozzá a távirati iroda.

Kapcsolódó írásaink

Küszöbön az újabb kamatvágás

ĀHétindító. Az euróövezet piacát leginkább az uniós csúcstalálkozó és annak utóélete alakítja a hét első felében, nem utolsósorban pedig az euró árfolyamát is meghatározza