Gazdaság

Újabb jelentős források a gazdaság védelméért

Indokolt a járványügyi készültség fenntartása

A kormány célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítsa.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány – hasonlóan az európai országok átlagához – a bruttó hazai termék 7–9 százaléka lehet – jelentette be tegnap a Pénzügyminisztérium. A tárca közleménye felidézi: bár a gazdasági visszaesés mértéke Magyarországon az uniós átlag alatt maradt, a második negyedévben – éves összevetésben – 13,6 százalékkal mérséklődött a magyar gazdaság teljesítménye, amely elmaradt az előrejelzésektől.

A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint ezernégyszázmilliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét – emelték ki. A gazdasági visszaesést a kormány gazdaságvédelmi és munkahelyteremtő intézkedésekkel ellensúlyozza, így a kiadások következtében a központi alrendszer hiánya július végére már megközelítette a 2165 milliárd forintot.

A Pénzügyminisztérium aktuá­lis előrejelzése alapján a járványügyi készültség fenntartása, valamint az eddig megtett és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések mellett indokolt az államháztartási hiánycélt is módosítani. Az új hiányprognózis egyáltalán nem egyedülálló a fejlett országok körében, az uniós országok átlagosan kilenc százalék körüli hiánnyal számolnak. Az Európai Bizottság már egy százalékponttal nagyobb visszaesést jósol az Európai Unió teljes egészére, mint tette azt tavasszal – írta közleményé­ben a tárca.

Kapcsolódó írásaink