Gazdaság

Óvatos optimizmus az eurózónában

Hétindító. A német ifo üzleti hangulatindex a júliusihoz hasonló magas értéket mutathat

A hét legfontosabb eseményei idehaza a jegybank kamatdöntő ülése valamint a május–júliusi foglalkoztatottsági adatok. A munkanélküliségi ráta megugrását a kormány intézkedései akadályoz­­ták meg.

Az eurózónában elkezdett javulni a bizalom, ezt mutatják a zóna bizalmi indexei is, kérdés, mennyire „ragad meg” ez az optimizmus – mondta lapunknak Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője. Emlékeztetett, mind a feldolgozóipari mind pedig a szolgáltatói beszerzési menedzserindex ötven pont felett alakult. Az előző havi értékek jobbak voltak, mint 2019 azonos időszakában, azonban ez nem jelent kiugróan jó helyzetet – tette hozzá.

Németországban kedden közlik az ifo üzleti hangulatindexet, ami ugyanezt az optimizmust tükrözheti, Németh Dávid szerint maradhatott a júliusi javuláshoz hasonló érték – a hetedik havi index 90,5 pont volt. Az Egyesült Államokban szerdán közlik a tartós fogyasztási cikkek júliusi megrendelésállományát. Az áprilisi mélyponthoz képest visszapattanás figyelhető meg, de a májusi, még júniusra is átterjedő élénk emelkedés júliusra már lassulhat, Németh Dávid szerint négy és öt százalék között lehet a bővülés mértéke az előző 7,6-hoz képest.Pénteken a személyi jövedelmek és kiadások júliusi alakulását közlik. Az elemző azt mondta, a bevételi oldal nagyjából állandó maradhatott az előző hónaphoz képest, a kiadások nőhettek valamelyest, egy-két százalékkal. Ezek az adatok a harmadik negyedéves GDP szempontjából lehetnek majd meghatározóak.

Németh Dávid a ma közlendő várható értékek kapcsán azt mondta, az elmúlt időszakban elkezdtünk visszatérni a mélypontról, de még mindig nem értük el a februári értékeket, ezáltal az augusztusi mutatók is elmaradhatnak a pandémia előtti időszakhoz képest. Kedden kamatdöntő ülést tart a jegybank – az alapkamat várhatóan nem változik – az eszközvásárlási programjának esetleges kiterjesztéséről, kisebb módosításáról tehet inkább bejelentést az MNB. Pénteken a május-júliusi munkanélküliségi adatokat közli a KSH. Németh Dávid azt mondta, a legutóbbi ráta 4,6 százalék volt, ez most öt százalék közelébe, 4,8-ra emelkedhet. Ez a vírus miatti bezárások illetve elbocsátások miatt lehetséges, a nagyobb felugrást azonban ellensúlyozzák a kormány intézkedései, például a rövidített munkaidő.

Kapcsolódó írásaink