Gazdaság

A fosszilis energiahordozók mérséklésével csökkenthető az ökológiai lábnyom

A túlfogyasztás világnapja egyre korábbra esett az elmúlt ötven évben

Három héttel későbbre tolódott idén a túlfogyasztás világnapja. Ilyen mértékű csúszásra nem volt még példa, amikor is az emberiség ökológiai lábnyoma mintegy tíz százalékkal csökkent a tavalyi értékhez képest.

A fosszilis energiahordozók mérséklésével csökkenthető az ökológiai lábnyom
A szén alapú fogyasztás csökkenése járult hozzá legnagyobb mértékben az eséshez
Fotó: MH

A koronavírus miatt – tavalyhoz képest – több mint három héttel későbbre, augusztus 22-ére esett a túlfogyasztás világnapja, vagyis az a dátum, amikorra a Föld lakossága elhasználja a bolygó éves erőforrásait – ismertette a Tudatos Vásárlók Egyesületének kommunikációs munkatársa szombaton az M1 csatornán. Kis Réka elmondta, hogy a fenntarthatósági szint túllépésével kapcsolatban a Global Footprint Network évente közli a változó dátumot.

Az emberiség először 1970-ben lépte túl a Föld erőforrás-felhasználásának fenntartható szintjét. Akkor még december 29-ére esett az a nap, amikorra elhasználódtak a bolygó egy évre elegendő erőforrásai – a továbbiakban már a tartalékokra kellett hagyatkozni. Akkor még az emberiség fogyasztása csak éppen túllépte azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve a fogyasztással járó kibocsátást elnyelni. A túlfogyasztás világnapja egyre korábbra esett az elmúlt ötven évben – a tavalyi évben már július 29-én volt, vagyis öt hónappal előrébb, mint 1970-ben.

Előfordult, hogy a túlfogyasztás világnapja későbbre tolódott az előző évhez képest, például az olajválságok idején a hetvenes években vagy a 2008-as gazdasági világválság során. Idén a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal járó gazdasági visszaesés az oka, hogy a dátum későbbre tolódott. A számításokat végző Global Footprint Network adatai szerint a csökkenéshez leginkább a fosszilis energiahordozók visszafogottabb fogyasztása járult hozzá (amely a globális ökológiai lábnyom hatvan százalékát adja). Modellezéseik szerint a túlfogyasztás világnapjáig az energiafogyasztás 9,5 százalékkal esett vissza a tavalyi évhez képest. Mivel ez elsősorban a fosszilis alapú erőműveket érintette, az ökológiai lábnyom karbonkibocsátásának visszaesése ennél is jelentősebb, 14,5 százalék volt.

Kapcsolódó írásaink