Gazdaság

Matolcsy: Itt vannak a hetvenes és nyolcvanas évek

Tökéletesen egyetértek Russel Napierrel abban, hogy a részvények jövőbeni teljesítménye jobban hasonlít majd az 1966 és 1982 közti időszakra, mintsem háború utáni húsz évre - írta pénteken a novekedés.hu portálon Matolcsy György, aki a Financial Times július 24-i cikkére reagált.

Matolcsy: Itt vannak a hetvenes és nyolcvanas évek
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„A magam részéről azzal a tanácsával is egyetértek, hogy a befektetőknek a lehető legtöbb aranyat és a lehető legtöbb államadósságot kell megtartaniuk” - írta a jegybankelnök, aki szerint mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a központi bankoknak több államkötvényt kell tartaniuk, mint amennyi számukra kényelmes.

„A 2000-es években a bankrendszer játszotta a központi szerepet a globális pénzügyekben, a 2010-es években a vezető központi bankok bizonyultak a legfontosabb játékosnak és eljött az ideje, hogy a kormányok közbelépjenek a 2020-as években. Mindenesetre szükségük van a központi bankok segítő kezére. Együtt ők a legfőbb hajtóerő a pénzügyekben, egy lehetséges kikötéssel: figyeljenek a fintech és információs technológiai cégekre. A pénzügyi innovációk vihara már itt van” - írta a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink