Gazdaság

Kötelező lesz az italdobozok és a sütőolaj visszaváltása

A műanyag palackok, fémdobozok és üvegek visszaváltási rendszerének üzemeltetésére sok megoldás létezik, a kormány nyitott, a legjobb megoldást szeretnék kiválasztani

Az italcsomagolások jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszere nem hatékony, a tárca javaslatot tesz a visszaváltási rendszer kötelezővé tételére, amelyet három lépésben vezetnek be. Az új rendszert széles körű társadalmi, gazdasági együttműködéssel alakítják ki.

Kötelező lesz az italdobozok és a sütőolaj visszaváltása
Ma még eldobható a palack, hamarosan viszont kötelező lesz a visszaválthatóság
Fotó: MH/Katona László

Magyarország tartani fogja a hulladékgazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, szeptem­ber közepén kerülhet a kormány elé az új italcsomagolási hulladék visszaváltási rendszer bevezetéséről szóló előterjesztés – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az italcsomagolások jelenlegi, önkéntességen alapuló visszaváltási rendszere nem hatékony, a tárca javaslatot tesz a visszaváltási rendszer kötelezővé tételére – húzta alá az államtitkár. Boros Anita ismertette, a tárca tavaly év vége óta dolgozik a hatékony visszaváltási rendszer kialakításán, ez a munka augusztusra a társadalmi és szakmai egyeztetések fázisába érkezett.

A kormány célja, hogy az új rendszert széles körű társadalmi, gazdasági együttműködéssel alakítsák ki, beépítve a hulladékgazdálkodási, csomagolóipari cégek, érdekképviseletek, szakmai, ipari-kereskedelmi szervezetek javaslatait. Az egyeztetések július óta folyamatosak, számos szakmai konferenciát és tudományos egyeztető fórumot rendeztek.

Ismertetése szerint három ütemben tennék kötelezővé a visszaváltást annak érdekében, hogy az egyutas italcsomagolásokból képződő hulladékokat minél nagyobb arányban lehessen visszagyűjteni az újrafeldolgozáshoz. Az első ütemben a műanyag, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását tennék kötelezővé. Ezt követné a társított, rétegzett italkartonok visszaváltásának kötelezővé tétele, majd harmadik lépcsőként a használt sütőolaj visszaváltását vezetnék be
a jelenlegi javaslat szerint.

Boros Anita rámutatott: a rendszer kialakítása számos jogszabálymódosítást igényel, a teljes termékkört meg kell vizsgálni az előterjesztéshez. Olyan megoldást szeretnénk találni, ami épít a haladó technológiai megoldásokra, megfelel az uniós elvárásoknak, és nem utolsósorban integrálja a hazai ipari és piaci sajátosságokat.

Az egyre szigorodó uniós előírások közül az államtitkár kiemelte: 2025-re a forgalomba hozott műanyag italpalackok 77 százalékát, 2029-re pedig már a kilencven százalékát elkülönítetten kell gyűjteni. A kereskedelmi forgalomba kerülő PET italpalackoknak 2025-től huszonöt százalékban 2030-tól pedig harminc százalékban hulladékból előállított másodnyersanyagból kell készülnie.

Egyúttal emlékeztetett arra is, hogy jövő júliustól betiltják az egyszer használatos műanyag termékek, köztük például tányérok, poharak forgalomba hozatalát. Közölte: a műanyag palackok, fémdobozok és üvegek visszaváltási rendszerének üzemeltetésére sok megoldás létezik, a kormány nyitott, a legjobb megoldást szeretnék kiválasztani a nemzetközi példák megvizsgálásával.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom