Gazdaság

A vidék lehet az albérletpiac alakulásának nagy nyertese

Nem valószínű, hogy valaki csak és kizárólag a téli hónapokra költözzön egy üdülőövezetbe, arra viszont sokkal inkább akad példa, hogy az amúgy is bérelt ingatlanban élők más településekre költözzenek akár egész évre. A középtávú bérbeadás a nyári hónapokban bizonyul jó lehetőségnek.

A vidék lehet az albérletpiac alakulásának nagy nyertese
A vidék lehet az albérletpiac alakulásának nagy nyertese
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A járvány második hulláma vélhetően még inkább átalakítja az ingatlanpiaci keresletet, és enyhítheti a nagyvárosokra helyezett keresleti nyomást, előtérbe helyezve a kisebb településeket, valamint a nyaraló- és üdülőövezeteket – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, a nyaralóövezetek körül már most is vannak olyanok, amelyek egy-egy nagyváros agglomerációs övezeteinek tekinthetők: ilyen például a Velencei-tó környéke, ami már Budapest vonzáskörzetének felel meg, vagy épp Balatonalmádi, Balatonfüred és Csopak, ami pedig a Veszprémből kiköltözők népszerű célpontja.

Ennek megfelelően a bérleti konstrukciók is egyre vonzóbbak lehetnek, hiszen az otthoni munkavégzés, illetve a távmunka egyre népszerűbb és közkedveltebb jellege miatt már nem feltétlenül kell abban a városban lakást bérelni, ahol a munkahelyünk található.

Ami a település és az ingatlan kiválasztását illeti, Balogh László szerint bár sok a bizonytalanság, azt biztosan lehet látni, hogy a koronavírus miatt elrendelt korlátozások enyhülése után berobbant a kiadó nyaralók piaca májusban és júniusban. Az még kérdéses, hogy melyek lesznek a téli időszak legnépszerűbb települései vagy a magyarországi téli nyaralóközpontok.

Arra nem számítanak, hogy valaki csak és kizárólag a téli hónapokra költözzön üdülőövezetbe, arra viszont sokkal inkább, hogy az amúgy is bérelt ingatlanban élők más településekre költözzenek akár egész évre.

A szakértő szerint azok az országrészek lehetnek népszerűek, ahol egyszerre található meg a páratlan természeti környezet, kiépültek szolgáltatások és jó megközelíthetőséggel is rendelkeznek. Ez a három feltétel most leginkább a nyaralóövezetekben teljesül, de itt nem csak a tóparti üdülőközpontokra kell gondolni, ilyenek lehetnek például észak-kelet-magyarországi hegyvidéki települések is. A bérleti díjakról nehéz általános jelleggel beszélni, hiszen ezek még a legfelkapottabb településeken is sokat változhatnak akár év közben is.

Balogh László kérdésünkre elmondta azt is, nem valószínű, hogy azok akik saját célra vásároltak nyaralót, azt idegeneknek adnák bérbe. Az viszont már most borítékolható, hogyha a most elindult tendenciák tartósnak bizonyulnak, akkor az ingatlanbefektetők látókörébe olyan települések is bekerülhetnek, amelyekkel eddig biztosan nem foglalkoztak.

Tapasztalataink alapján elsősorban nagyobb tavaink környéke (Balaton és Velencei tó) valamint a fővároshoz közel elhelyezkedő Dunakanyar települései a legkeresettebbek – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Hozzátette, ezeknél a településeknél az eladások tekintetében is érezhető a keresletbővülés, sőt több ingatlanfejlesztő már a változó igények figyelembevételével építi új lakásait, amelyek nagyobb, többszobás lakásaiban huzamosabb otthoni tanulási és dolgozási időszak is kényelmesen véghezvihető. Ilyen újépítésű sorházakat találhatunk például a Velencei-tó mellett Gárdonyban, amelyeknél az ingatlan négyzetméterára jelentősen kedvezőbb a hasonló budapesti vagy balatoni árakhoz képest.

Ami a bérbeadást illeti, Benedikt Károly azt mondta, akad példa középtávú bérlésre. Sokan eladó ingatlanoknál is megpróbáltak a tulajdonossal egyeztetni, hogy átmenetileg (középtávra) adja ki neki addig árusított nyaralóját, ami így bevételt is termel. Az ezt követő nyári időszakban már tudatosabban több tulajdonos direkt döntött a néhány hónapos bérbeadás mellett, a változó belföldi turizmusból adódó helyzetre reagálva. Azt hogy ez mennyire marad meg az őszi hónapokban, nehéz előre megmondani a szakértő szerint, mindenesetre biztos hogy jelenleg kereslet  van az ilyen típusú ingatlanokra. 

Kapcsolódó írásaink

Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók

ĀA szálláshelyek ára a kereslet élénkülése miatt emelkedhet, akár olyan szintre, hogy jobban megéri néhány hónapra kibérelni egy tóparti ingatlant, mint egy hétre