Gazdaság

Belföldi turizmus csúcsra járatva

Teltházas a négynapos hosszú hétvége a legtöbb belföldi szálláshelyen; Siófok, Hajdúszoboszló és Balatonfüred a legkeresettebb úti cél.

Belföldi turizmus csúcsra járatva
Siófok a legkeresettebb úti cél a hosszú hétvégére
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az államalapítás ünnepének hosszú hétvégéjén 32 százalékkal nőtt a szállásfoglaló oldal által közvetített forgalom bruttó értéke az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a Szállás.hu legfrissebb adataiból. Mint írták, gyakorlatilag megteltek a szálláshelyek, a Szállás.hu balatoni és Tisza-tavi kínálatában egy százalék alatti, a Velencei-tónál két százalék körüli a még foglalható szállások aránya a hosszú hétvégére. Átlagosan 56 nappal előre foglaltak a vendégek, ami jóval rövidebb az ilyenkor szokásosnál.

Szigetvári József, a Szállás.hu csoport vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a vírus, a korlátozások és a szeszélyes időjárású június óta idén nyáron óvatosabbak a vendégek, sokan az utolsó pillanatban hoznak utazási döntést. A legkeresettebb települések 10-es listájára sorrendben még Eger, Hévíz, Zalakaros, Gyula, Szeged, Balatonlelle és Zamárdi került fel.

A foglalások harmincöt százaléka hotelbe, 27 százaléka apartmanba, húsz százaléka vendégházba, 18 százaléka panzióba szól. Az átlagos foglalási érték 74 260 forint a hosszú hétvégére, ami 27 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Szállástípusonként is eltérő azonban az összeg, míg az apartmanokban 68 500 forint, a panziókban 54 600 forint, a háromcsillagos hotelekben már 96 ezer forint, négycsillagosokban pedig 137 ezer forint az átlagos foglalási érték – ismertette Szigetvári József. A legtelítettebb nap augusztus 20-a volt az összesítések szerint. Az átlagos foglalási hosszúság két éjszaka, de akad kirívó eset is, a leghosszabb például huszonöt éjszakára szól – közölte.

Kapcsolódó írásaink

Feléledt a belföldi turizmus

ĀA Balaton-régió mellett, ahová tízből négy ember látogatott el, népszerűek voltak a Mátra–Bükk, valamint a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy–Tisza-tó kiemelt térségek