Gazdaság

Ökoturisztikai pontok kerülnek fel a térképre

Szálláshelyfejlesztések, bemutatóhely-átalakítások lesznek az igazgatóságoknál, megújul az infrastruktúra

Kiemelt fontosságú a nemzeti parkok megújítása, amelyre negyvenmilliárd forint áll rendelkezésre. Emblematikus fejlesztés az ősszel megnyíló Balaton-felvidéki látogatóközpont létrehozása.

Ökoturisztikai pontok kerülnek fel a térképre
Pálvölgyi-barlang. Jelenleg háromszáz ökoturisztikai létesítmény van hazánkban
Fotó: MH/Purger Tamás

A Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program forrásaiból fejlesztjük elsősorban a nemzeti-park-igazgatóságok ökoturisztikai létesítményeit – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a budai Pálvölgyi-barlang bejárata előtt. Ismertette, több mint nyolcmilliárd forintot fordít a tárca a tíz igazgatóságon hasonló fejlesztésekre. Mindegyik igazgatóságnak van legalább egy olyan projektje, amely ezeket a beruházásokat felöleli. Igazgatóságonként eltérő, hogy mi áll a középpontban. Emblematikus beruházásnak számít az ősszel megnyíló Kis-Balaton Látogatóközpont Keszthely-Fenékpusztán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program részeként.

Az egyéb helyszíneken kisebb léptékű szálláshelyfejlesztések, bemutatóhely-átalakítások lesznek, illetve a tájékoztatást, látogatóirányítást szolgáló infrastruktúrák újulnak meg. Azt látjuk, hogy sikerül felrakni a térképre azokat a belépési és tájékoztatási ökoturisztikai pontokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a védett természeti és Natura 2000-területeinket szinte teljeskörűen be tudjuk mutatni az érdeklődőknek – közölte a helyettes államtitkár. Balczó Bertalan lapunk kérdésére azt válaszolta, hogy bár eddig nem zajlott célzott kampány a külföldi turisták megszólítására a nemzetipark-igazgatósági létesítményekben, a kiemelt helyszíneken, például az Aggteleki, a Balaton-felvidéki és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén jelentős a külföldi turisták látogatószáma. „Azt tapasztaljuk, hogy a járványhelyzet ellenére a megnövekedett belföldi érdeklődés valamelyest kompenzálja a külföldi turisták távolmaradását” – tette hozzá.

A helyettes államtitkár a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg háromszáz ökoturisztikai létesítmény található Magyarországon, valamint ezer kilométernyi tanösvény. A fajmegőrzési programok révén háromszázezer hektáron gondos természeti megőrzés zajlik – fűzte hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a kormány idén elindította a nemzeti parkokkal kapcsolatos kampányát, amellyel meg kívánja mutatni az ország kevésbé ismert kincseit, rejtett titkait, arcait. Hazánk nemzetközi viszonylatban is kiemelkedik természeti látványosságaival, az ország területének egyharmada természetközeli állapotban maradt meg, kilenc százaléka védett terület, huszonegy százaléka pedig Natura 2000-területnek számít, így érdemes a belföldet választani – jegyezte meg a kormányszóvivő. Felidézte, a kormány 2014 és 2020 között mintegy negyvenmilliárd forintot irányzott elő a nemzeti parkok fejlesztésére, ami azt jelenti, hogy közel száz projekttel, mintegy százezer hektáron javítja a természetes és a természetközeli élőhelyek állapotát.

A kormány által létrehozott klímavédelmi akcióterv célja az illegális hulladék felszámolása, folyóvizeink megtisztítása, illetve a következő tíz évben több százezer hektárnyi erdő telepítése – emlékeztetett Szentkirályi Alexandra.

Kapcsolódó írásaink

Feléledt a belföldi turizmus

ĀA Balaton-régió mellett, ahová tízből négy ember látogatott el, népszerűek voltak a Mátra–Bükk, valamint a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy–Tisza-tó kiemelt térségek

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom