Gazdaság

Feléledt a belföldi turizmus

A Balaton-régió mellett, ahová tízből négy ember látogatott el, népszerűek voltak a Mátra–Bükk, valamint a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy–Tisza-tó kiemelt térségek

Kiemelkedő eredményt ért el a turisztikai ágazat júliusban. Bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, a belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak, és hazai szálláshelyeket kerestek fel.

Feléledt  a belföldi  turizmus
A belföldi promóciók meghozták az eredményt, a legtöbben itthon pihentek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A belföldi vendégek 1,2 milliós száma meghaladta a tavaly júliusi 1,1 milliót és az előző havit is, az akkori 460 ezernek két és félszerese lett – közölte tegnap a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A magyarországi szálláshelyekre csaknem 1,4 millió vendég érkezett júliusban, akik 4,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ebből 1,2 millió belföldi vendég 3,6 millió vendégéjszakán át tartózkodott a belföldi szálláshelyeken. Az ügynökség közleménye megállapította: bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, a belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak, és hazai szálláshelyeket kerestek fel. A Magyarország visszavár kampány olyannyira sikeres lett, hogy a júliusi belföldi vendégszám a tavalyi eredményeket is felülmúlta. Mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára minden hazai szálláshely kötelezően naponta adatot szolgáltat, így részletes kép áll rendelkezésre az első hét hónap forgalmáról is.

Az első hét hónap összesített adatai alapján július végéig 4,1 millió vendég 11,3 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 65 százaléka belföldi volt. A szállodák 2,3 millió vendéget és 5,4 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Az összesített adatok alapján július végéig a budapesti szálláshelyeken 817 ezer vendég szállt meg, és 2,3 millió volt a vendégéjszakák száma. Az év első hét hónapjában a vidéki szálláshelyekre 3,3 millió vendég érkezett, akik csaknem kilencmillió vendégéjszakát töltöttek el. Míg vidéken a belföldi vendégek voltak többségben (84 százalék), addig Budapesten a külföldiek, 76 százalékban, a teljes időszakra vonatkozóan.

Júliusban a Balaton kiemelt térség szálláshelyeire 504 ezer vendég érkezett, akik 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, 51 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 28 százalékuk szállodákban. A régióban az elmúlt hónapban a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 86 százalékát ők adták. A hazai látogatók legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszakák száma szerinti sorrendben Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros voltak.

A vidéki szálláshelyekre mintegy 1,4 millió vendég érkezett 2020 júliusában, akik 4,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is erőteljes volt a belföldi forgalom, a látogatók 88 százaléka hazai volt. A vendégéjszakaszám 44 százalékát magán- és egyéb szálláshelyek, további 33 százalékát szállodák, tíz százalékát kempingek, hét százalékát pedig panziók adták. A Balaton-régió mellett, ahol a belföldi vendégéjszakaszám 42 százaléka realizálódott, népszerűek voltak a Mátra–Bükk, valamint a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy–Tisza-tó kiemelt térségek is.

Budapestre júliusban 78 ezer vendég érkezett, ez 236 ezer vendégéjszakát jelentett, ötven százalékát szállodákban. További 36 százalékát budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken, 11 százalékát pedig közösségi szálláshelyen töltötték el. A külföldi vendégek számának mérsékelt növekedése tovább folytatódott júliusban is. Az év hetedik hónapjában 47 ezer külföldi szállt meg Budapesten, ezzel márciust követően ismét magasabb lett a külföldi vendégek száma, mint a belföldieké, ami 31 ezer volt júliusban. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány a belföldi turizmus motorjának számító Szép-kártyát tavasszal még kedvezményesebbé tette a béren kívüli juttatási formák között.

Kapcsolódó írásaink