Gazdaság

Kulcskérdés lesz idén a kilábalás

Hétindító. Az építőipari ágazat termelése több mint tíz százalékkal elmaradt előző évi szintjétől

Hazai makrogazdasági események nélkül telik a hét, ám érdemes figyelni az Eurostat júliusi inflációs és júniusi építőipari adatait. A legtöbb gazdaság épphogy csak a kilábalásban van a járvány okozta nehézségek után.

Kulcskérdés lesz idén a kilábalás
Az építőipari ágazat termelése több mint tíz százalékkal elmaradt előző évi szintjétől
Fotó: MH/Katona László

Augusztus 19-én, szerdán publikálja az Eurostat a júliusi inflációs adatot. Előzetes adatot már július legvégén közölt a hivatal, ez alapján némi gyorsulásra lehet számítani júniushoz képest, ugyanakkor a 0,4 százalékos ráta továbbra is nagyon alacsony, az Európai Központi Bank kétszázalékos célját figyelembe véve – válaszolta érdeklődésünkre Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője. A szakértő elmondta, hogy az uniós inflációs folyamatokat, hasonlóan a hazaiakhoz, kettősség jellemzi: a világpiaci olajár bezuhanása miatt az energiaárak visszafogják azt, míg az élelmiszerárak az átlagosnál gyorsabb ütemben emelkednek. Előbbi hatása ugyanakkor az emelkedő világpiaci árak miatt folyamatosan kifut – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy a következő időszak inflációs folyamataiban kulcskérdés lesz a kilábalás: gyors felpattanás esetén az infláció is emelkedésnek indulhat, míg elhúzódó válság esetén további monetáris lazításra lehet szükség az Európai Központi Bank részéről.

Augusztus 20-án, csütörtökön publikálja az Eurostat a júniusi építőipari adatot – tette hozzá Molnár Dániel. Kiemelte, hogy március–áprilisban jelentősen csökkent éves és havi alapon is az építőipari termelés az Európai Unióban, amelyet májusban egy jelentős felpattanás követett, ugyanakkor az ágazat termelése még így is több mint tíz százalékkal elmaradt előző évi szintjétől.

A Századvég makrogazdasági elemzője felhívta a figyelmet arra is, hogy a júniusi adat a kilábalás szempontjából lesz érdekes: további érdemi növekedés megalapozhat egy V alakú kilábalást, mivel válságok során a vállalatok elsősorban a beruházási kiadásokat igyekeznek visszafogni, a bővülés pedig a bizalom helyreállását jelentené.

Kapcsolódó írásaink