Gazdaság

Biztonságosabb eljárással készülnek a fagylaltok

Hagyományos alapanyagok

Az elmúlt években sokat javult a cukrászok által alkalmazott technológia, biztonságosabb eljárással készülnek a fagylaltok – ismertette a szombati Magyar Nemzet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint míg korábban a cukrászmesterek saját receptúrája szerint, hagyományos alapanyagok felhasználásával készített, helyben főzött fagylaltok voltak a jellemzőek, mára biztonságos alapanyagok, adalékok, színezékek felhasználásával, zárt rendszerben készülnek a hűsítő édességek. A technológia változásának köszönhetően csökkent a termékek élelmiszer-biztonsági kockázata is. A múlt századi eljárás során, ha a fagylaltok nem kaptak megfelelő hőkezelést, akár komoly megbetegedést is okozhattak. Napjainkban azonban sok fagylaltozóban már nem is helyben készül a nyári finomság, hanem a már kész tégelyeket bontják meg az árusok. A hatóságtól kapott információk szerint részben ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években alig volt példa fagylalt okozta ételmérgezésre az országban.

Kapcsolódó írásaink