Gazdaság

Komáromi agrárvállalat felvásárlását engedélyezte külföldi cégnek a kormány

Mezőgazdaság, beruházás

A bajor tulajdonú Sano – Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki – jelentette be tegnap György László (képünkön) Komáromban.

Komáromi agrárvállalat felvásárlását engedélyezte külföldi cégnek a kormány
György László
Fotó: MH

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, az ügylet az első külföldi tulajdonszerzés egy stratégiai ágazatban, amelyet a kormány engedélyezett az ellenséges felvásárlások megakadályozására hozott törvény értelmében. A törvény megszületése óta a kormányhoz nyolcvan megkeresés érkezett, eddig tíz esetben született határozat, kilenc ajánlat nem minősült a törvény hatálya alá tartozónak – ismertette a politikus. Csorba Zsolt, a Sano ügyvezetője elmondta, a komáromi cég részvényeinek nyolcvan százalékot meghaladó részét vásárolták meg. A fejlesztések során a Solum szarvasmarha telepén a tejelő tehenek számát kilencszázról kétezerre növelik, a Sano saját sertéstelepén pedig ötszáz kocáról ezerkétszázra emelik az állományt. A Solum Zrt. a komáromi Klapka György Termelőszövetkezet utódjaként alakult, 122 résztulajdonosa van, 155 embernek biztosít munkát. A társaság ezerhatszáz szarvasmarhát tart, amelyből hétszázhetven tejelő tehén. Évente hétmillió liter tejet értékesítenek. A társaság egyik legjövedelmezőbb ágazata a burgonyatermesztés, 350 hektáron évente 15 ezer tonnát termelnek, a mennyiség kilencven százalékát áruházláncoknak értékesítik. A vállalkozás összesen 1500 hektár szántót művel, ebből 1200 hektáron gépesített öntözőberendezésekkel.

Kapcsolódó írásaink

Sajátos magyar modell az agrárképzésben

ĀGyuricza Csaba: A képzés a felsőoktatásban sok esetben nem a mindennapi gyakorlat előtt járt, így nem azokat az eredményeket alkalmazta a mérnök a munkája során

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom