Gazdaság

Emelkedhet jövőre a kereslet az olajra

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szerint a koronavírus-válság következményeit már világszerte mindenhol sikerült ellenőrzés alá vonni, és nagyobb zavarok nem lesznek

Idén kilenc százalékkal csökken a világ olajkereslete, de jövőre már 7,7 százalékkal növekszik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) augusztus havi olajpiaci jelentése alapján.

Emelkedhet jövőre a kereslet az olajra
Az olajországok kitermelési és árfolyamcéljai között jelentősek az eltérések
Fotó: AFP/BP/Stuart Conway

A héten publikált havi rendszeres piaci előrejelzésében az OPEC napi 90,6 millió hordós globális olajkeresletet vetít előre az idei évre, napi 9,1 millió hordóval kevesebbet a tavalyinál. Az előző havi prognózisában a tavalyihoz képest napi 8,95 millió hordós keresletcsökkenést jelzett előre az idei évre az OPEC. Mint arról a távirati iroda beszámolt, az olajfelhasználás jövőre napi hétmillió hordóval 97,6 millió hordóra emelkedik. Az OPEC olajtermelése júliusban az előző havihoz képest napi 980 ezer hordóval napi 23,17 millió hordóra emelkedett, a tagállamok részesedése a világtermelésből így 0,7 százalékponttal 26,1 százalékra emelkedett.

Az olajkeresletet az serkentheti, hogy idén a világgazdaság négyszázalékos zsugorodására lehet számítani, ami jövőre 4,7 százalékos növekedésbe fordul. Ezen belül a gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak bruttó hazai terméke (GDP) az idén 6,2 százalékkal csökken, jövőre négy százalékkal emelkedik. Az Egyesült Államok GDP-je az idén 5,3 százalékkal csökken, jövőre 4,1 százalékkal emelkedik. Az euróövezetben a GDP-csökkenés nyolc százalék lesz az idén, jövőre pedig 4,3 százalék lehet a növekedés. Kína GDP-je az idén 1,8 százalékkal, jövőre 6,9 százalékkal nő – tartalmazza az OPEC-előrejelzés. Ebben az a feltételezés szerepel, hogy a koronavírus-válság következményeit már világszerte mindenhol sikerült ellenőrzés alá vonni, és nagyobb zavarokra már nem kerül sor.

A héten viszont némileg emelkedett az olajár. Hétfőn a Brent típusú nyersolaj világpiaci ára hordónként 44,77 dollár volt, az amerikai WTI-é pedig 41,73 dollár. Csütörtökön már 45,25 dollár volt a Brent, a WTI ára pedig 42,50 dollár. Az OPEC olajkosarának átlagára júliusban hordónként 43,42 dollár volt, 6,37 dollárral magasabb az előző havi 37,05 dollárnál. Tavaly júliusban egyébként 39,85 dolláron állt az OPEC olajkosarának az ára.

Elemzői vélemény szerint tovább mélyítheti az olajkartell és a vele együttműködő országok (OPEC+), elsősorban Oroszország szövetségén a már régebb óta mutatkozó repedéseket az olajárak elmúlt hónapokban látott emelkedése. Az olajországok kitermelési és árfolyamcéljainak jelentős eltérése akár végzetes is lehet a már amúgy is feszült egyensúlyozásra kényszerülő OPEC+ szövetség számára, amelynek esetleges kudarca jóval súlyosabb következményeket is maga után vonhat, akár globális hatásokkal járó geopolitikai konfliktusok kockázatát is hordozhatja a Közel-Keleten. Az OPEC+ az olajpiac történetében korábban nem látott mértékű, napi 9,7 millió hordós, azaz tíz százalékos termeléscsökkentésről állapodott meg áprilisban. Ez a termeléscsökkentés augusztusig kitart, de a csökkentés mértékét a megállapodás szerint 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik. Mint arról a Portfolio beszámolt, nem egy, a szervezet kötelékébe tartozó ország azonban nem teljesítette vállalását. Májusban az OPEC-tagok mindössze a közösen meghatározott termeléscsökkenés 84 százalékát teljesítették, míg a nem OPEC-tagok megfelelése 92 százalékon alakult. Így 9,7 millió hordó helyett májustól valójában csak 8,44 millió hordóval mérséklődött a szervezet termelése. Júniusban a vállalás összességében már 111, míg júliusban – az élénkülő kereslet hatására – 94 százalékon teljesült.

Kapcsolódó írásaink

Az olajkitermelés még mindig visszafogott

ĀAz év második felében a kereslet lassú, de biztos növekedését jelzi előre szerdán publikált havi rendszeres piaci prognózisában a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete

Tovább emelkedett az olaj ára

ĀA kartellen belüli és a velük szövetséges országok megállapodtak a termelés július végéig történő csökkentéséről