Gazdaság

Ellenállóbb a gazdaságunk az Európai Unió átlagánál

A visszaesést megelőzően hazánk gazdasága erős alapokon állt, 2013-tól kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést mutatott, a járvány az egész kontinensre hatással volt

A koronavírus-járvány okozta helyzet jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) 13,6 százalékkal csökkent a második negyedévben.

A koronavírus-járvány eddig példátlan mértékben csökkentette az Európai Unió tagállamainak gazdasági teljesítményét. Az adatok azt mutatják, hogy a Magyarországon tapasztalt visszaesés mértéke kisebb az unió átlagánál, de ezzel együtt a GDP 13,6 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Pénzügyminisztérium lapunknak küldött közleményéből. Mint írták, a második negyedévben éves összevetésben 13,6 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság, amellyel megegyezett a naptárhatástól szűrt adat, míg szezonálisan és naptárhatással igazítva 13,5 százalékos csökkenést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Hazánk a koronavírussal szemben a legjobban védekező országok közé tartozik, amelyhez szükségesek voltak az élet- és egészségvédelem miatt időben meghozott, a járvány terjedését akadályozó intézkedések. A mostani visszaesést megelőzően Magyarország gazdasága erős alapokon állt, 2013-tól kezdve kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést mutatott. Azonban a külső sokkhatás, a koronavírus-járvány átmenetileg megakasztotta a bővülési folyamatokat. Az elmúlt években kiválóan teljesítő magyar gazdaság számos ágazatában esett vissza a kibocsátás: az ipar a gyárleállások miatt áprilisban és májusban éves alapon harminc százalékot meghaladó visszaesést szenvedett el, míg áprilisban például 97 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma.

A koronavírus-válságból történő kilábalást segíti az EU-ban is példaértékű – a bruttó hazai termék húsz százalékát elérő – gazdaságvédelmi akcióterv is, amelynek célja, hogy a magyar gazdaság mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára, és a jövő évben újra öt százalék körüli növekedést érjen el. Többek között az időben meghozott gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhető, hogy a Magyarországon tapasztalt visszaesés mértéke kisebb az EU átlagánál. Ezáltal a magyar gazdaság az unió átlagánál ellenállóbbnak bizonyult a válsággal szemben.

Az Eurostat gyorsbecslése alapján a második negyedévben a tagállamok gazdaságai átlagosan 14-15 százalékkal csökkentek az elmúlt év második negyedévéhez viszonyítva. Éves összehasonlításban a legrosszabb európai adatok Spanyolországból és az Egyesült Királyságból érkeztek, előbbinél 22,1 míg utóbbinál 21,7 százalékos volt az éves szintű visszaesés. Franciaországban 19, Olaszországban 17,3 százalékkal csökkent a GDP.

A járvány okozta rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárult a gazdasági teljesítmény alakulásához – kommentálta az adatokat Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője. Mindezek alapján tehát, ahogyan várni lehetett, a gazdaság gerincét adó két szektor omlott össze leginkább – tette hozzá. Ebből fakadóan várhatóan a fogyasztás és a nettó export is rendkívüli mértékben visszafoghatta a gazdasági növekedést, pontosabban erősítette a visszaesést.

Kiemelte: öröm az ürömben, hogy a legfrissebb adatok alapján júliusban már zajlott a kilábalás, köszönhetően az enyhülő járványvédelmi intézkedéseknek. Hátradőlnünk ugyanakkor még nem szabad. Az elmúlt napokban jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma, ami előrevetíti azt is, hogy előbb-utóbb ismét eljöhet a részleges lezárások időszaka. Habár ennek gazdasági hatása meg sem közelíti majd a második negyedévben látottakat, mégis van miért aggódni. A vírus terjedésének bizonytalansága miatt és a részletes adatok hiányában rendkívül nehéz megjósolni, hogy milyen gyors lehet a kilábalás.

Jelenleg arra számítunk, hogy a következő negyedévekben a GDP ismét bővülhet negyedéves összevetésben – írta Virovácz Péter. Az eddigi mínusz 5,1 százalékos 2020-as GDP-előrejelzésünket azon­-ban lefelé kell módosítanunk: várhatóan inkább 5,5–7,5 százalék közé tehető majd az egész éves recesszió. Jövőre – a koronavírus-fejlemények függvényében – valahol 3–5 százalék között lehet a gazdasági növekedés. Mindezek alapján a legjobb forgatókönyv is azt mutatja, hogy 2022 végére érheti el a magyar GDP a válság előtti szintjét – zárta szavait az elemző.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom