Gazdaság

Bővült Széchenyi-kártya Program

Segítség a nehéz helyzetbe került kis- és közepes vállalkozásoknak

A program kibővítésnek köszönhetően becslések szerint akár tízezer mikro-, kis- és középvállalkozás is igénybe tudja majd venni a támogatást.

Bővült Széchenyi-kártya Program
A turisztikai ágazatnak is sokat jelenthet a program kiterjesztése
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Európai Bizottság zöld utat adott az általa eredetileg május 20-án jóváhagyott, a koronavírus-járvány miatt nehézségekkel küzdő mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató magyar program kibővítésének. Magyarország a Széchenyi-kártya Programhoz kapcsolódó támogatási intézkedés révén meg kívánja könnyíteni az érintett mikro-, kis- és középvállalkozások számára, hogy hitelhez jussanak és így elegendő likviditással rendelkezzenek ahhoz, hogy fedezni tudják azonnali működőtőke- és beruházási szükségleteiket.

Magyarország bejelentette a bizottságnak, hogy az eredetileg jóváhagyott programot a Széchenyi Turisztikai Kártya nevű, az idegenforgalmi ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozások által igénybe vehető folyószámlahitel-konstrukcióra is ki szeretné terjeszteni, és a program eredetileg 21 milliárd forintra becsült költségvetését 34 milliárd forintra kívánja emelni. A kibővítésnek köszönhetően becslések szerint akár tízezer mikro-, kis- és középvállalkozás is igénybe tudja majd venni a támogatást.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a módosított magyar intézkedés szükségszerűen, megfelelően és arányos mértékben kezeli a koronavírus-járvány gazdasági hatásait, és összhangban van az állami támogatásokat a koronavírus-válsággal összefüggésben szabályozó ideiglenes uniós keretszabályban meghatározott feltételekkel. Így az állami támogatásokra vonatkozó uniós előírások szerint jóváhagyta a program módosítását.

Kapcsolódó írásaink