Gazdaság

Az egész világgazdaságot megrengette a járvány

A belföldi kereslet élénkítésével pótolhatók a hiányzó külföldi vendégek

Minden ágazatot súlyosan érintett a koronavírus szerte a világban. Hazánkban a legnagyobb bajt, a foglalkoztatás jelentős visszaesését, úgy tűnik, sikerült megakadályozni a különböző kormányzati programok révén.

Az egész világgazdaságot megrengette a járvány
Fotó: MH

Statisztikai adatok egyelőre csak korlátozottan állnak rendelkezésre, bár a bruttó hazai termék (GDP)adata tegnap megjelent, ugyanakkor abban részletes számokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) még nem közölt a járványra vonatkozóan, arra augusztus végéig várni kell – nyilatkozta lapunknak Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője arra a kérdésre, lehet-e már számokban mérni a koronavírus gazdasági hatásait. Mint mondta, jelenleg az látható, hogy az ipari termelést jelentősen megviselte a koronavírus-járvány, ugyanakkor egyes alágak teljesítménye lassan már kezd helyreállni, míg a turizmuson belül a belföldi kereslet dinamikus élénkülése valamennyire tudja ellensúlyozni a kieső külföldi vendégeket. A legnagyobb bajt, a foglalkoztatás jelentős visszaesését, úgy tűnik, sikerült megakadályozni a különböző kormányzati programok révén, de ezt segíthette az üres álláshelyek magas száma is, amelynek révén azok egy része, akik elvesztették állásukat, gyorsan újra el tudtak helyezkedni.

A szakértő kiemelte, hogy nem igazán lehet felkészülni egy újabb karantén bevezetésére, egy újabb széles körű leállásnak nagyon súlyos negatív hatásai lennének. Ugyanakkor ez nemcsak Magyarországra, hanem a világ bármely országára igaz – tette hozzá. Legerősebb pontként talán a relatíve alacsony lakossági és vállalati eladósodottságot említette, amelynek szerkezete – elsősorban a devizaarány tekintetében – sokkal kedvezőbb, mint, mondjuk, a 2008-as válság idején. Ennek köszönhetően például a recesszió idején természetes magasabb árfolyam-volatilitásnak is kisebb a negatív hatása. Leggyengébb pontnak a gazdasági nyitottságot és az autóipar magas arányát emelte ki. Látható az eddig megjelent adatokból, hogy ezt a szektort az átlagosnál nagyobb mértékben érintette a recesszió, és a kilábalás is lassabb ütemben kezdődött meg.

A nemzetközi turizmus válságáról elmondta: alapvetően lehetőségként merül fel, hogy a belföldi kereslet élénkítésével pótolják az országok a kieső külföldi vendégeket, ugyanakkor bizonyos országokban ez nem tudja teljes mértékben ellensúlyozni a kieső forgalmat. Ilyen esetekben az államoknak lehetőségük van célzott támogatásokat nyújtani a turizmusnak, viszont pont azokban az országokban, amelyeket magas államadósság mellett ért a válság (Görögország, Olaszország vagy Spanyolország), a költségvetési mozgástér is sokkal kisebb. Ez ugyanakkor azt is mutatja, hogy mennyire fontos az államadósság csökkentése fellendülés idején. Közölte, hogy esetükben az uniós helyreállítási alap forrásai jelenthetnek segítséget.

Kapcsolódó írásaink

Emelkedhet jövőre a kereslet az olajra

ĀA Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szerint a koronavírus-válság következményeit már világszerte mindenhol sikerült ellenőrzés alá vonni, és nagyobb zavarok nem lesznek

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom