Gazdaság

Pályázat a hungarikumok megismertetésére

Az olyan közösségi alkalmak, mint a halászléfőző fesztivál vagy a kézműves- és népzenei rendezvények mind-mind az adott települést hivatottak bemutatni

A kormány határozata alapján idén nyolcszázmillió forint egyszeri többletforrás jut a hungarikumok és nemzeti értékek megismerteté­sére, népszerűsítésére, valamint 2021-től szintén nyolcszázmillió forintot biztosít az állam erre a célra. Az Agrárminisztérium a pályázatok kiírása mellett saját projektek indításával is foglalkozik, amelyekkel nemzeti értékeinket kívánják megismertetni hazánkban és külföldön egyaránt.

Pályázat a hungarikumok megismertetésére
A hagyományok tisztelete mellett cél a figyelem felhívása a regionális értékekre
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A pluszforrással az idei hungarikumpályázat keretösszegét emeli meg az Agrárminisztérium. A pályázat a hazai és a külhoni nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítését, már működő helyi települési értéktárakkal együttműködésben települési, tájegységi értéktárak létrehozását, valamint a Kárpát-medencei hagyományos öltözetkultúra továbbörökítését támogatja – közölte a Magyar Hírlappal a tárca. Ismertették, az első két célterületre civil szervezetek, közalapítványok, települési, tájegysé­gi, megyei értéktárral rendelkező önkormányzatok, az azok alá tartozó nonprofit gazdasági társaságok és közművelődési intézmények, egyházi jogi személyek, valamint határon túli civil szervezetek pályázhatnak.

A harmadik célterületre a külhoni magyarság egyesületei mellett hazai egyéni vállalkozók és természetes személyek is küldhetnek be pályázatot. Idén rendezvények megvalósítására, nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítésére, a hungarikumtörvény szerinti nemzeti értékeket vagy az értéktár bizottság értékgyűjtő tevékenységét bemutató terek kialakítására lehetett pályázni. A támogatási célok a belföldi turizmus fellendítését, illetve vidéki turisztikai attrakciók megvalósítását, marketingtevékenységét segítik elő, ezáltal támogatva rövid és hosszú távon az ágazat helyreállítását. A támogatások mellett a tárca saját projekteket is megvalósít, például kiadványokat készítenek a hungarikumokkal, nemzeti értékekkel kapcsolatban – fejtették ki.

A minisztérium emlékeztetett, hogy Mi, magyarok elnevezéssel egy kétszáz részes sorozatot is sugároztak, amelyet a már meglévő magyar nyelvű kiadvány mellett angol nyelven is megjelentetnek majd a külföldi népszerűsítés érdekében. Idén indították el a Hiszek egy Hazában című, szintén kétszáz részes rádióműsort is, amit szintén meg kívánnak jelentetni könyv formájában, illetve nemrég sugározták a Nemzetünk kincsei - a hungarikumok című rádiósorozatot is – mutatott rá a tárca. Kiemelték: a támogatott rendezvények céljai között szerepel, hogy a hagyományok tisztelete mellett felhívják a figyelmet a települések helyi értékeinek népszerűsítésére. A nemzeti értékek kiválóan alkalmasak a közösségek társadalmi, illetve gazdasági szempontú megerősíté­sére. Erősödhet az identitástudat, a belső kohézió, a szolidaritás, a népességmegtartó képesség, míg gazdaságilag helyzetbe kerülnek a helyi minőségi termékek, termelők, ezáltal plusz munkalehetőségek nyílnak meg. A helyi identitás erősítése és a turizmus fellendítése szoros kapcsolatban állnak egymással. Mindezeket hivatott támogatni a helyi ételeket, italokat, kulturális, természeti és épített értékeinket, attrakciókat népszerűsítő események hungarikumpályázatból támogatott megszervezése. Az olyan közösségi alkalmak, mint egy halászléfőző vagy szüreti fesztivál, a kézműves- és népzenei rendezvények, vagy például az őshonos kutyafajták bemutatói, mind-mind az adott települést mint turisztikai célterületet is hivatottak népszerűsíteni – fűzte hozzá a tárca.

Hangsúlyozták, a nagyszabású helyi, városi és kisvárosi rendezvények mellett kiemelt fontosságúak a megyenapok, amelyeket szintén ebből a pályázati forrásból terveznek megvalósítani. Ezen rendezvények középpontjában főként a megye saját értékei állnak, amelyeket a látogatók megismerhetnek. Tekintve, hogy hazai szervezetek mellett határon túli civil szervezetek is pályázhattak, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében népszerűsítik majd
a nyertes pályázók nemzeti értékeinket – fogalmazott a minisztérium. A tárca lapunk kérdésére azt is tudatta, hogy a települési értéktárak száma az elmúlt hét évben ezer fölé emelkedett, illetve minden megye rendelkezik megyei értéktárral.
A magyarországi települések egyharmadán megalakult az értéktár bizottság, illetve külhoni értéktár bizottságok is létrejöttek, amelyek a társadalom széles rétegeit bevonják az értékek gyűjtésébe, dokumentálásába, illetve az ezekhez kapcsolódó programokba, rendezvények szervezésébe, népszerűsítő tevékenységekbe. Ma már mintegy tízezer települési értéket, csaknem 2400 megyei értéket, 175 kiemelkedő nemzeti értéket és hetvenöt hungarikumot tart nyilván a minisztérium – emelték ki.

Kapcsolódó írásaink

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye

ĀA csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is kiválasztásra került

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom