Gazdaság

Leginkább nagyvállalatok igényelnek bértámogatást

A feldolgozóipar, a kereskedelem és gépjárműgyártás, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve az adminisztrációs szolgáltatás adja a kérelmek nyolcvan százalékát

Augusztus végéig igényelhetők munkahelyvédelmi bértámogatások a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében, amelyek a munkavállalók megtartásához járulnak hozzá.

Leginkább nagyvállalatok igényelnek bértámogatást
Bodó Sándor: Még közel három hétig lehet benyújtani az igényeket
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A koronavírus-válság enyhítését célzó Gazdaságvédelmi Akciótervben meghirdetett munkahelyvédelmi bértámogatás és kutatási, fejlesztési és innovációs (k+f+i) bértámogatás eddig közel 15 ezer vállalkozás esetén járult hozzá a munkavállalók megtartásához: mostanáig 225 ezer munkavállaló után több mint ötvenmilliárd forint értékben igényelték e támogatásokat a cégek. Mindkét bértámogatási forma esetében még közel három hétig, augusztus végéig lehet benyújtani az igényeket – közölte tegnap Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A munkahelyvédelmi bértámogatási programban 14 ezer vállalkozás nyújtott be eddig kérelmet 203 ezer munkavállalóra. A pályázaton eddig 192 ezer munkavállaló esetében született támogató döntés. A munkavállalói létszám alapján a kérelmet benyújtó vállalkozások 13,3 százaléka mikrovállalkozás, 25 százaléka kisvállalkozás, 28 százaléka középvállalkozás és 33,7 százaléka nagyvállalkozás. A gazdasági ágazatok közül legnépszerűbb a feldolgozóipar (49,25 százalék, több mint százezer kérelem), második helyen áll a kereskedelem, gépjárműjavítás (16,3 százalék, 33 ezer kérelem), harmadik helyen a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (9,4 százalék, 19 ezer kérelem), negyedik helyen pedig az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (öt százalék, tízezer kérelem). E négy ágazat adja az összes beérkezett kérelem mintegy nyolcvan százalékát.

Szintén 2020. augusztus 31-ig lehet még igényelni a k+f+i bértámogatásokat. A gazdaság fellendítésében nélkülözhetetlen k+f+i esetében a bértámogatási programban eddig több mint 22 ezer munkahelyre nyújtottak be pályázatot közel 17 milliárd forint értékben – ismer­tette Bodó Sándor. Hozzátette, a gyors és célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően érdemben sikerült csökkenteni az álláskeresők számát.

Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdaságot, a káros hatásokat a kormány komplex intézkedési csomaggal mérsékeli, valamint az adó- és járulékkedvezményeken, a hatékonyságnövelő és versenyképesség-javító támogatásokon túl munkaerő-piaci intézkedésekkel is védi az elmúlt tíz év eredményeit.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései a 2010 utáni időszak eredményeire építve nagymértékben segítik a magyar gazdaság kilábalását a koronavírus okozta válságból. Magyarország továbbra is az Európai Unió azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség.

Munkahelyvédelem Romániában is

Románia is munkahelyvédelmi bértámogatással ösztönzi a koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégeket, hogy leépítések helyett rövidített munkaidő bevezetésével tartsák meg alkalmazottaikat – adta hírül tegnap a távirati iroda. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a rendkívüli állapot vagy veszélyhelyzet idején azok a cégek, amelyeknek a forgalma legalább tíz százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest, a munkaidőt legfeljebb ötven százalékkal csökkentsék. Amennyiben az intézkedés a munkavállalók legalább tíz százalékát érinti, a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás idejére a munkavállalók kieső jövedelmének 75 százalékát – de nem többet, mint a bruttó átlagbér 75 százalékát – az állam átvállalja. Az adó- és járulékköteles támogatást a munkáltatónak utólag térítik meg a munkanélküli segélyalapból. (PGI)

Kapcsolódó írásaink