Gazdaság

Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók

Robbanásszerűen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra bérelhető nyaralók, házak iránt. A bérleti díjak a nyári hónapokban a balatoni településeken havi kétszázezer forint felett lehetnek – derül ki az Ingatlan.com legújabb összefoglalójából, amely több tízezer érdeklődés és a kínálat alapján mutatja be a hosszabb távon bérelhető tóparti ingatlanok piacát.

Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók
Az áremelkedések miatt jobban megérheti néhány hónapra kibérelni egy tóparti ingatlant
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kijárási korlátozások májusi enyhítése után gyakorlatilag berobbant ez a piac – írta a kutatásban Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma májusban hetven, júniusban ötven százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az első néhány hónapban ugyanakkor még nem volt komolyabb növekedés éves szinten. Hozzátette: a többletkereslethez hozzájárult, hogy sokan a járvány miatt külföldi célpont helyett belföldi településeket kerestek. Egy 3-4 fős család vagy baráti társaság számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése.

A Balaton északi partján – Veszprém megyében – lévő településeken a kiadó nyaralók, házak havi bérleti díja júniusban átlagosan 250 ezer, júliusban pedig 240 ezer forint volt. A Zala megyei ingatlanok olcsóbban, havonta százezer forintos bérleti díjjal szerepelnek az idei nyári kínálatban. A déli parti – Somogy megyei – tóparti településeken júniusban havi 200 ezerért voltak elérhetőek a nyaralók, júliusban viszont már 220 ezer forintot kellett fizetni egy hónapra a szóban forgó ingatlanokért. A Velencei-tó partján található gárdonyi ingatlanok átlagos havi bérleti díja idén júniusban 130 ezer forint volt, majd júliusban már 215 ezer forintot tett ki. A Velence településen lévő nyaralótulajdonosok 145 ezer, illetve 180 ezer forintot kértek.

Az ingatlanpiacon, így a nyaralóknál is bizonytalanságot okoznak a koronavírus-járvány hatásai, egyelőre nehéz pontos előrejelzéseket adni erre a szegmensre akár az árak, akár a kereslet tekintetében – emelte ki a szakértő, hozzátéve: a legfrissebb adatok alapján viszont az látszik, hogy érdemes korán kapcsolni, mert a nyár előtti hónapokban olcsóbban lehet bérelni ingatlanokat. Emellett elképzelhető, hogy a nyaralók is felkerülnek az albérletpiaci térképre. A szakember szerint ugyanis a következő időszakban többen lehetnek, akik a tóparti ingatlanok drágulása miatt nem szeretnének feltétlenül nyaralót vagy házat vásárolni. Mivel sokan nyaralási célpontként tekintenek a Balatonra és a Velencei-tóra, és egyre szélesebb körben jelent megoldást a távmunka, a középtávra bérelhető nyaralók iránt is nőtt az érdeklődések száma. A szálláshelyek ára pedig a kereslet élénkülése miatt emelkedhet, akár olyan szintre, hogy jobban megéri néhány hónapra kibérelni egy tóparti ingatlant.

Kapcsolódó írásaink