Gazdaság

Hajózható lesz Győrnél is a Duna

A Mosoni-Duna vízszint-rehabilitációja kedvez a turizmusnak, javul az árvízvédelmi biztonság, és épül egy hajózó zsilip is.

Hajózható lesz Győrnél is a Duna
A Torda-szigetnél épülő torkolati műtárgy építési területe Vének térségében
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Jó ütemben halad a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-rehabilitációja, a 28,5 milliárd forintos beruházás műszaki készültsége meghaladja a hatvan százalékot – mondta tegnap a Torda-szigetnél épülő torkolati műtárgy egyik acél elzáró táblájának beemelése előtt a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás miniszteri biztosa. Kara Ákos országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a munkálatok a koronavírus-járvány ideje alatt is zajlottak, így a beruházás határidőre elkészül. A fejlesztés hatására a Mosoni-Dunán a kis- és közepes vízszintek megemelkednek, így megvalósul a terület rehabilitációja, hajózhatóvá válik a folyó Győrnél is, amely kedvez a turizmusnak, emellett javul az árvízvédelmi biztonság – tette hozzá a távirati iroda beszámolója szerint.

Felidézte, hogy a fejlesztést az a 2012-ben elindított népi kezdeményezés alapozta meg, amelyet mintegy nyolcvanezren írtak alá a szigetközi Öreg Duna-meder és győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásának megvitatására.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról beszélt, hogy a szélsőségesen alacsony vagy magas vizet kezelni kell a Dunán, hiszen ahol alacsony a vízszint, ott területek száradnak ki, ahol magas, ott pedig mindig áradás van. A műtárgy a természetvédelem, a közlekedés és a jólét metszetében van – fogalmazott, hozzátéve, hogy a térség nagyot fog előrelépni a fejlesztéssel, Győrben megjelenhet a dunai vízi közlekedés. A próbaüzemet követően a műtárgy 2022-ben fog üzemelni – mondta.

Németh Tamás, a kivitelező Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetője ismertette, hogy harminc hónappal ezelőtt kezdték el a kivitelezést, 23 hektáron készítették elő a területet, 5,5 kilométer hosszan ideiglenes utakat építettek és eddig mintegy negyvenezer köbméter betont dolgoztak be a műtárgyba. A véneki oldalon elkészült az árvízvédelmi töltés, most az elzárószerkezeteket építik be a műtárgyba. A beruházás után ezen a műtárgyon keresztül folyik a Mosoni-Duna vize, így tudják szabályozni a vízszintet – mondta, hozzátéve, hogy lesz egy hajózó zsilip, amely tizenkét méter széles és kilencven méter hosszú lesz. A további két zsilip fog a vízszintszabályozásért felelni, ezek szintén tizenkét méter szélesek lesznek. Kitért arra is, hogy a műtárgy része lesz egy híd is, amelynek első gerendáit várhatóan ezen a hétvégén emelik be. A hídon kerékpárút lesz, a töltés pedig aszfaltburkolatot kap. Építenek egy irányító épületet is, amelynek az alapozása már megtörtént.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere azt emelte ki, hogy a műtárgy a megyeszékhely szempontjából kiemelt jelentőségű, mert üzembe helyezése után a városban az árvízvédelem erősebb lesz, emellett egész évben csaknem egységes vízszintet tud biztosítani, ami lehetővé teszi, hogy a Mosoni-Duna hajózható legyen. A beruházást az Európai Unió kohéziós alapjából és hazai költségvetési forrásból finanszírozzák.

Kapcsolódó írásaink

Összevont napijegy a Dunakanyarban

ĀHegyomlás miatt átmenetileg megszűnt a vasúti és közúti közlekedés a közelmúltban a dömösi átkelőnél, a Zebegény és Nagymaros közötti hajójáratot népszerűsége miatt bővítették