Gazdaság

Az atomerőmű érdekében utak is épülnek

Megújul az út Paks és Cece között, a Tolna, Fadd és Dunaszentgyörgy, illetve a Madocsa–Bölcske–Dunaföldvár felé vezető úthálózat rekonstrukciója is benne van a programban

Elkezdődött a 6231-es, Paks és Cece közötti út felújítása – közölte tegnap a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna megyei igazgatója Pakson.

Az atomerőmű érdekében utak is épülnek
A Paks melletti fejlesztések hozzájárulnak a térség felzárkóztatásához
Fotó: MH

Becze Szabolcs a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, a Soltút Kft. az út 8+18 és a 19+565 kilométerszelvénye közötti szakasz rekonstrukcióját a terv szerint év végére fejezi be. Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a Közép-Duna menti térség útfejlesztési programjában megkezdődött a Györköny–Pusztahencse-út felújítása, és hamarosan átadják a munkaterületet a Paks, Sárszentlőrinc és Nagydorog közötti út felújításához is. Hozzátette: a Tolna, Fadd és Dunaszentgyörgy, illetve a Madocsa–Bölcske–Dunaföldvár felé vezető úthálózat megújítása is benne van a programban, 2024 első fél évében pedig a hozzá kapcsolódó utakkal együtt elkészül a Paks–Kalocsa-híd. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztések a térség felzárkóztatása mellett az atomerőmű-építés munkálatait is elősegíthetik.

Szabó Péter, Paks polgármestere megjegyezte: a 6231-es út rossz állapota évtizedek óta probléma, a felújítás után a paksiak biztonságosan tudnak majd közlekedni a Balaton felé.

Az úton helyenként alapcserét végeznek, kiegyenlítő és kopóréteget terítenek rá, rendbe teszik a vízelvezetőket, és kialakítanak nyolc buszöblöt. Becze Szabolcs arról is beszámolt, hogy a Közép-Duna menti fejlesztési programban hatvanöt kilométer hosszan újulnak meg utak.

Új híd Pincehelyen

Forgalomba helyezték az ideiglenes Kapos-hidat a 61-es úton, Pincehelyen – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna megyei igazgatója tegnap Pakson. Az eredeti hídon a statikai állapota miatt tavaly március óta 12 tonnás súlykorlátozás van érvényben. A mellette áprilisban elhelyezett ideiglenes híd teherbírása negyven tonna. Becze Szabolcs a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, várhatóan októberben kezdődik a régi híd elbontása, majd az új híd építése.
(PGI)

Kapcsolódó írásaink