Gazdaság

A fellendülés jelei mutatkoznak a német elektronikai iparban

Belföldön már nő a kereslet

A belföldi kereslet növekedése már a fellendülés jeleit vetíti előre a német elektrotechnikai és villamosgép-iparban az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) legfrissebb felmérése alapján.

A ZVEI szerint a belföldi kereslet növekedése júniusban szinte teljes egészében kiegyenlítette a külföldi kereslet mérséklődését, így összességében az ágazat megrendelései csak elenyésző mértékben csökkentek az áprilisban
és májusban tapasztalthoz képest – közölte az MTI. Júniusban az ágazat megrendelései meglepően kis mértékben, 1,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ami annak volt köszönhető, hogy a belföldi megrendelések 33,2 százalékkal növekedtek éves bázison, a külföldi megrendelések pedig 23,4 százalékkal csökkentek, kisebb mértékben a májusi, 30,0 százalékos éves visszaesésnél. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezetből júniusban 1,8 százalékkal, a világ többi részéről pedig 32,7 százalékkal csökkentek a német villamosgép-ipar megrendelései.