Gazdaság

Tízezrek is megtakaríthatók a közös lakás bérlésével

A március–áprilisi tapasztalatok alapján biztos, hogy a járványhelyzet második hulláma idején a kollégiumok kevesebb diáknak adhatnak majd otthont

A kollégiumi férőhelyek esetleges korlátozása a várható második járványhullám miatt kiszámíthatatlanná teheti az egyetemisták lakhatását. Az egyetemvárosokban akár több tízezer forint takarítható meg úgy, ha garzonok helyett többen többszobás lakást bérelnek.

Tízezrek is megtakaríthatók a közös lakás bérlésével
Többen is átálltak a hosszú távú kiadásra, ami megfizethetőbbé tette a kínálatot
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A járvány és az ezzel összefüggő korlátozó intézkedések hatására a turisták száma nagymértékben csökkent, így az őket eddig befogadó lakások többsége is megüresedett. A tulajdonosok közül sokan úgy döntöttek, hogy amíg nem változik gyökeresen a helyzet, addig a hosszú távú kiadás mellett teszik le a voksukat, ami most a bérleti díjak tekintetében az egyetemistáknak kedvez – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. A korábban 150–160 ezer forintért bérelhető (ami rezsivel könnyen 200 ezer feletti havi költséget jelent) belvárosi kis lakások ma már akár százezer forint körül is elérhetők, de az ingatlanpiacon az elmúlt hónapokban megjelenő úgynevezett mikroapartmanok és a kisebb, kevésbé jó adottságú lakások is kedvezőbb áron, már 70–80 ezer forintért bérelhetők – mutat rá a szakértői válasz.

Tipikus példa az olyan nagy lakás, amelyből a befektető turisták fogadására alkalmas, sok kis mikro apartmant (akár saját fürdő nélküli szobát) alakított ki, ezek esetében egy-egy egységre a most kialakult helyzetben havi vagy többhavi, akár éves szerződést is lehet kötni. Az olyan régi bérházban található belső udvari, sötét, teakonyhás, zuhanyozós, galériázott kis lakások, amelyek kiválók lehetnek egy turistának, megfelelők lehetnek egy hosszabb távra tervező bérlőnek is. Mivel az ilyen típusú lakásokból az elmúlt időszakban több is megjelent az ingatlanpiacon, ezért most ezek is kedvezőbb bérleti díjjal érhetők el.

Ezekben az esetekben is számolni kell 15–20 ezer forint körüli rezsivel, így összességében még egy igen kedvező ajánlat összköltsége is százezer forint körül alakul. Ezért az Otthon Centrum szakértői szerint még mindig jobban jöhetnek ki a hallgatók, ha többen (akár négy-öt fő) összefogva bérelnek egy nagyobb lakást. Ebben az esetben az előbb említett 200 ezer forint feletti bérleti díj négy-öt főre oszlik, így már akár 50–60 ezer forint havi díjból is megoldható a lakhatás.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az egyetemvárosokban 25–30 ezer forintot is tudnak spórolni csak a bérleti díjon (rezsit mindenkinek kell fizetnie), de van ahol ez a megoldás 40–50 ezer forinttal is kevesebbre jön ki. Jelentős különbség mutatkozik akkor, ha egyszobást garzon bérel valaki, összevetve azzal, ha ketten vesznek ki egy háromszobás lakást. A közös lakásbérlés azért is lehet előnyösebb, mivel ezekben csak ketten-hárman laknak, szemben a kollégiumok több száz fős közösségével, ami a járványhelyzet idején kritikus lehet – mutatott rá a szakértő.

Szintén kritikus lehet azok számára a lakhatás, akik egyetem, főiskola mellett munkát végeznek, és ha bezárnak a kollégiumok, akkor menet közben kell gondoskod­niuk a lakhatásukról. A március–áprilisi tapasztalatok alapján biztos, hogy járványhelyzet második hulláma idején a kollégiumok kevesebb diáknak adhatnak majd otthont, de hogy ez bekövetkezik-e, illetve hogy mikor, ez még kérdés. Ez is egy olyan bizonytalansági tényező, amire csak a következő tanévben kaphatjuk meg a választ.

Kapcsolódó írásaink