Gazdaság

Átalakulóban az elvárt munkahelyi kompetenciák

Olyan sokrétű lett az egy-egy feladat elvégzéséhez szükséges kompetencia, hogy inkább többféle, de felszínesebb tudást kell elsajátítani – ezt tükrözik vissza az álláshirdetések is a lapunk által megkérdezett szervezetpszichológus szerint. A cégek életét, versenyképességét a gyors tanulási és fejlődési képesség határozza meg.

Korábban önmagában véve már a munkában töltött évek száma tiszteletet és megbecsülést váltott ki. Ez azért volt működőképes, mert a várható élettartam rövidebb volt, mint ma, és nem volt jelen a hatványozott tempóban fejlődő techvilág. Ehhez képest ma átlag kilencvenéves korral számolhatunk, a digitalizáció pedig nem megkerülhető. Emiatt az új érték ma már a folyamatos tanulás és adaptáció lett – válaszolta lapunk megkeresésre Szirtes Hajnalka szervezetpszichológus az álláshirdetések megjelenítése, szövegezése kapcsán.

Elmondta, az előbbiek alapján nem feltétlenül az álláshirdetések szövegével van gond, hanem egész egyszerűen olyan sokrétű lett az egy-egy feladat elvégzéséhez szükséges kompetencia, hogy inkább többféle, akár felszínesebb tudást kell elsajátítani, mint egy témában vagy munkakörben elmélyülni. Ez utóbbira egyébként már nincs is mindig lehetőség, ugyanazon feladatok elvégzéséhez ma már sokkal több eszköz kell, mint akár csak tíz éve – magyarázta  a szakember.

Új realitásként jelent meg az is, hogy a létra legmagasabb fokáról is pillanatok alatt le lehet esni, függetlenül attól, hány év tapasztalat van a hátunk mögött és mit értünk el eddig, milyen pozícióban vagyunk. Az automatizáció és a digitalizáció nagyon sok pozíciót vett el és fog elvenni az embertől, ezzel párhuzamosan viszont meg is teremti új szakmák és pozíciók megjelenésének lehetőségét.

Ezek azonban sokkal komplexebbek lesznek, és már most is folyamatosan átalakulnak. Ez is az oka annak, hogy egy-egy álláshirdetés elsőre összeegyeztethetetlennek tűnő elvárásokat tartalmaz.

Szirtes Hajnalka egyúttal úgy véli, ma már azzal tudjuk a legjobban eladni magunkat, ha a munkáltatók a fejlődés igényét, sebességét és motivációját látják bennünk. A sikerességhez szükséges képességek átalakulása már arról szól, hogy meg kell tanulnunk, hogyan kell jól tanulni. Sokszor egy-egy projekten belül akár fél év alatt irányokat kell váltani, új eszközöket beszerezni és alkalmazni – sokszor olyat is, amit még senki nem használt a csapatban előtte. Mivel nem lehet minden egyes új kihívásra új szakembert felvenni, ezért a legrátermettebbek dolga lesz továbbfejleszteni magukat a szükséges irányba – mutatott rá.

„Ma már azzal tudjuk a legjobban eladni magunkat, ha a munkáltatók a fejlődés igényét, sebességét és motivációját látják bennünk” (képünk illusztráció)
„Ma már azzal tudjuk a legjobban eladni magunkat, ha a munkáltatók a fejlődés igényét, sebességét és motivációját látják bennünk” (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

A társadalmat erősen befolyásoló gazdasági folyamatok iránya és célja is átalakult. Ma már a gyors tanulási és fejlődési képesség határozza meg a cégek létét, valamint élet- és versenyképességét, és ez most már ugyanúgy igaz a munkavállalókra is – tette hozzá Szirtes Hajnalka.

Ezért a munkavégzéshez szükséges skillek is drasztikus átalakulásban vannak. Jól mutatja ezt, hogy négy éve még a tíz legfontosabb munkahelyi kompetencia közül a technikai tudás szerepelt az élen, azt követték a humánkvalitások. Mára ez teljesen megfordult. Első helyen szerepel az agilitás és adaptáció, az időkezelés és prioritások kialakítása, az együttműködés, a hatékony csapatmunka és kommunikáció. Csak ezt követi a technológiai tudás.

Szerinte biztos, hogy mind három területen a rugalmasság, a gyors adaptációs képesség lesz a túlélés és a sikeresség kulcsa. Hiszen a korábbi gazdasági rendszerek a tanulásalapú tapasztalást helyezték előtérbe, amelynek egyik fő célja az értékteremtés volt. A technológia teljesen átalakítja ennek a körforgását – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom