Gazdaság

Átírhatja az idei hiánycélt a második negyedéves GDP

Európa-szerte jelentős lehetett a gazdasági visszaesés a második negyedévben. Nálunk a nyár elején emelkedtek az árak, és ez megmutatkozhat a júniusi inflációban.

Átírhatja az idei hiánycélt a második negyedéves GDP
Virovácz Péter, az ING Bank elemzője
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Eseményekben gazdag lesz a jövő hét a makrogazdasági jelentések esetében Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt. Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a júniusi fogyasztói árak alakulását.

Mint azt Virovácz Péter az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunkkal közölte, az árak további emelkedésére számítanak, várakozásaik szerint 3,3 százalékos lesz a júniusi infláció év/év alapon a májusi 2,9 százalékot követően. Az adószűrt maginfláció is emelkedik. Ebben több tényező is szerepet játszik – tette hozzá az elemző.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök árainak emelkedése ugyanis felfelé hajtotta az inflációt, július elején továbbá emelkedett a dohánytermékek jövedéki adója, ami szintén inflációt erősítő tényező. Számít továbbá az is, hogy ismét fizetős lett a közterületi parkolás, és az üzemanyagok árai is emelkedtek.

Szerdán a KSH a második becslésében közli az ipar júniusi alakulását, ebből már látható lesz, hogy mi okozta a hirtelen felpattanást. Az első becslés szerint júniusban 7,8 százalékkal maradt el az ipar az egy évvel korábbitól, májusban viszont 30,9 százalékos volt a visszaesés.

Virovácz Péter szerint a második közlés azért is fontos lesz, mert ebből kiolvashatók lesznek a rendelésállományok. Ebből lehet látni, hogy a következő hónapokban hogyan alakulhat a magyar gazdaság. Kedvező hír, hogy emelkedik a német ipar, ezzel együtt az ottani rendelésállományok is.

Csütörtökön közli a KSH az építőipar júniusi alakulását, itt két számjegyű lehet a lemaradás 2019-hez képest, és ebből adódóan az idei második negyedév is igen gyenge lehetett.

Pénteken aztán jöhet a feketeleves, ugyanis a KSH első becslésében tudatja a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves alakulását. Itt már megjelennek a koronavírus okozta kedvezőtlen gazdasági hatások.

Mint azt Virovácz Péter közölte, összességében 10,5 százalékkal esett vissza a GDP. Az egyedüli pozitív tényező a kormányzati megrendelés lehetett.

Az elemző szerint a GDP-adat ismeretében a Pénzügyminisztérium viszont módosíthatja az idei deficitcélt, és ez maghatározhatja az államadósság rendezését. Ugyanakkor a miénk nem kirívó eset, hiszen a régióban hasonló adatok várhatók, nemkülönben Európában.

Virovácz Péter elmondta, hogy az eurózónában 15 százalékos, Nagy-Britanniában pedig 22 százalékos visszaesésre lehet számítani a második negyedévben év/év alapon. Utóbbi pénteken, előbbi pedig szerdán lesz nyilvános.

Az Amerikai Egyesült Államokban pénteken lesz nyilvános a júliusi kiskereskedelmi forgalom alakulása, itt havi alapon kétszázalékos növekedésre lehet számítani. Szintén pénteken lesz ismert a júliusi ipari termelés, itt 3,5 százalékos lehet a havi alapú növekedés. Virovácz Péter szerint ugyanakkor jövő héten kedvező lenne, ha a demokratáknak és a republikánusoknak sikerülne megegyezniük a költségvetési csomagban, ugyanis a gazdaságnak szüksége lenne további ösztönzésre.

Megemlítette, hogy az állam a múlt szombatig bezárólag fejenként hatszáz dollárt utalt ki harmincmillió embernek, ami már megmutatkozott a júliusi kiskereskedelmi forgalom alakulásában. Európában a héten közölnek bizalmi indexet augusztusról. Az előző havi bizalmi index mínusz 80,9 pont volt, ami most mínusz 65 pontra csökkenhet. Ez elsősorban a befektetői várakozásokat mutatja meg.

Szerdán a júniusi euróövezeti ipari termelést közli az Eurostat. Itt éves szinten 15 százalékos lehet a lemaradás éves alapon, míg májusban 21 százalékos volt.

Kapcsolódó írásaink