Gazdaság

Erősödik a hazai jelenlét az állampapírpiacon

A lakossági állomány tízszereződése az új kötvénynek is köszönhető

Az idei első fél évben is emelkedett a Magyar Állampapír Pluszba (MÁP Plusz) elhelyezett betétek értéke. Ezzel együtt visszaesett a külföldi források jelentősége, és a lakossági állampapír-állomány is bővült.

A lakosság állampapír állománya az elmúlt nyolc évben mintegy megtízszereződött, és ezen belül tavaly egy év alatt több mint 2200 milliárd forinttal emelkedett, így 2019 végére meghaladta a nyolcezermilliárd forintot. A dinamikus növekedésben meghatározó szerepet játszott a lakossági állampapír-stratégia belső befektetői bázist erősítő megújítása és a MÁP Plusz 2019. júniusi bevezetése. A jegyzést egész évben kiugróan nagy érdeklődés kísérte, amelynek köszönhetően a MÁP Plusz-állomány év végére meghaladta a 3100 milliárd forintot.

Mint azt a Magyar Nemzeti Bank közölte, a MÁP Plusz a háztartásokat megtakarításaik növelésére ösztönzi, ami a folyó fizetési mérleg stabilizálásával és a befektetési célú ingatlanvásárlás árfelhajtó hatásának mérséklésével támogatja a fenntartható gazdasági növekedést, továbbá a pénzügyi, illetve makrogazdasági stabilitást. A MÁP Plusz a külső finanszírozás mérséklésével és az önfinanszírozás erősítésével csökkenti az ország külső sérülékenységét, és javítja finanszírozási feltételeit.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) Zrt. tájékoztatása szerint a második negyedévi kedvezőtlen környezet ellenére tovább nőtt a lakosság kezében levő állampapírok állománya. A MÁP Plusz-ból közel négyszázmilliárd forintnyi állampapírt vásárolt a lakosság a második negyedévben – közölte az ÁKK. Ez annyit jelentett, hogy idén június 30-án 4110,8 milliárd forint volt a MÁP Plusz állománya. Ezzel együtt a lakossági állampapírpiaci kibocsátási terv időarányos teljesítését figyelembe véve az első fél évben az egész évre tervezett lakossági értékesítés 68 százalékban teljesült. Ezzel a növekedési ütemmel teljesíthető az egész évre tervezett 3344 milliárd forintos lakossági értékesítés.

Mint azt a jegybank közölte, a külső sérülékenységet csökkentő intézkedéseknek köszönhetően fokozatosan visszaesett a külföldi források jelentősége az államadósság finanszírozásában. Az új, belső forrásokra épülő stratégiával összhangban a lakosság állampapír-állománya az elmúlt évtizedben folyamatosan bővült: közvetlen finanszírozással a 2011-es két-háromszázalékos szintről 2019 végére 26 százalékra emelkedett az államadósságon belül. A növekvő lakossági részvétel az államadósság finanszírozásban jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a külföldiek kezében tartott állampapírok súlya a 2014-es ötven százalékról 2019 -re harminc százalékra mérséklődött. A belföldi források szerepének erősödésében az ÁKK lakossági finanszírozást előtérbe helyező stratégiáján túl – a bankok állampapír-vásárlásainak ösztönzésén keresztül – a jegybank önfinanszírozási programja is szerepet játszott.

Kapcsolódó írásaink