Gazdaság

A kártyás fizetés bővítésével tovább fehéredhet a gazdaság

Megjelenhetnek olyan számlacsomagok is, amelyeknél egy fix számlavezetési díj ellenében az ügyfelek korlátlan számú és összegű tranzakciót hajthatnának végre

Tovább növelheti a bankkártyát használók számát, hogy 2021. január elsejétől az online pénztárgéppel rendelkező kereskedőknek biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

A kártyás fizetés bővítésével  tovább fehéredhet a gazdaság
Az online pénztárgépek megjelenése és a kártyás, elektronikus fizetések térnyerése egyaránt fontos lépést jelent a gazdaság fehérítésének irányába
Fotó: Papajcsik Péter

A bankkártyás fizetések száma és összege évek óta meredeken emelkedik, egyre népszerűbb ez a fizetési mód, ráadásul a járvány újabb lökést adott ennek. Ugyanakkor továbbra is sokan fizetnek készpénzzel, június végére 6965 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége – válaszolta lapunk megkeresésére Somogyi Nóra, a Money.hu pénzügyi portál kommunikációs szakértője. Kifejtette, arra számítanak, hogy továbbra is növekszik majd a kártyás, elektronikus fizetések népszerűsége, térnyerése. Ebben szerepet játszhat a márciusban elindult azonnali átutalási rendszer, amelynek köszönhetően a maximum tízmillió forintos, elektronikus csatornán indított lakossági átutalások azonnal megérkeznek a célszámlára.

Szeptembertől az azonnali átutalások rendszere bővül a kötegelt átutalásokkal, azaz az egyszerre, több különböző bankszámlára elküldött átutalások is megérkeznek. Az azonnali fizetési rendszer részeként a jövőben a fizetési kérelmek elterjedésére is számítani lehet. Ez lényegében egy előre kitöltött elektronikus csekk. Várható, hogy a hagyományos csekkek, azaz készpénzátutalási megbízások helyett egyre többen térhetnek át a következő időszakban erre a készpénzmentes megoldásra.

Befolyásolhatja még a pénzhasználatot a koronavírus-járvány esetleges második hulláma is, amikor megint többen fordulhatnak az elektronikus fizetési megoldások felé, ráadásul az internetes vásárlások forgalma is felfuthat. Illetve az is, hogy 2021. január elsejétől pedig egyre több helyen lehet majd elektronikusan fizetni, ugyanis azokon a helyeken, üzletekben, szolgáltatást nyújtó egységekben kötelező az elektronikus fizetést lehetővé tenni, ahol kötelező az online pénztárgép használata. Az online pénztárgépek megjelenése és a kártyás, elektronikus fizetések térnyerése, ezen keresztül pedig a készpénzhasználat mérséklése mind fontos lépést jelent a gazdaság fehérítésének irányába.

Somogyi Nóra kérdésünkre válaszolva elmondta még, az azonnali átutalással és az ehhez kapcsolódó, másodlagos azonosítók bevezetésével sokkal könnyebbé és nyilván gyorsabbá válik az utalások folyamata, így azt is érdemes megnézni, hogy valaki a jelenlegi számlacsomagja keretében milyen áron tud utalni.

A jövőben jöhetnek olyan számlacsomagok is, amelyeknél egy számlavezetési díj ellenében az ügyfelek korlátlan számú és összegű tranzakciót hajthatnának végre. Ez pedig többek között segíthetné az azonnali fizetési rendszer elterjedését. A magyar jegybank már többször is jelezte, hogy szeretné, ha minél előbb elterjednének az előbb bemutatott, úgynevezett csomagalapú bankszámlák.

Kapcsolódó írásaink