Gazdaság

Kezd élénkülni a piac a lakáshiteleknél

Megugrott az állam által támogatott lakáshitelt igénylők száma, ugyanis tavaly július óta a kétgyermekes családok is kaphatnak maximum tízmillió forint kölcsönt

Olcsóbbak lettek a hosszú futamidejű, fix kamatozású lakáshitelek. Eközben a piaci alapúval szemben az államilag támogatottaknál volt kimutatható szignifikáns növekedés az első fél évben.

Kezd élénkülni a piac a lakáshiteleknél
Az újonnan felvett kölcsönök többségét használt ingatlan megvételére költik
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Tartja magát a lakáshitelpiac, ugyan a koronavírus-járvány tavasszal visszafogta a lakáshitel-felvételi kedvet, a féléves adatok kedvezőnek mondhatók.

A szerződéses összeg minimálisan csökkent, gyakorlatilag stagnált. Mint az a Money.hu legfrissebb, hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából kiderül, idén januártól június végéig összesen 445 milliárd forint új lakáshitelre kötöttek szerződést a bankok ügyfeleikkel. Mindez az egy évvel korábbi, 456 milliárd forinthoz képest mindössze háromszázalékos visszaesést jelent. Az is lényeges, hogy az új lakáshitel-szerződések összege júniusban 68 milliárd forintra rúgott, ami ötmilliárd forinttal haladja meg a májusi, az idei havi mélypontot jelentő 63 milliárd forintot. Miközben a piaci feltételekkel igényelhető lakáshitelek összege az első fél évben csökkent, masszív bővülést mutatott az államilag támogatott variáns. A piaci feltételekkel igényelhető hitelek összege az első fél évben 365 milliárd forintot tett ki, ami tízszázalékos csökkenést jelent. A visszafogott kereslet elsősorban a koronavírus-járvány számlájára írható, sokan ugyanis a bizonytalan helyzet miatt elhalasztották a hitelfelvételt. Ugyanakkor az államilag támogatott lakáshitelekre 77 milliárd forint értékben kötöttek szerződést az ügyfelek, ez 73 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A növekedésben nagy szerepe van annak, hogy tavaly júliustól jóval többen vehették igénybe a kedvezményes konstrukciókat, például azóta a kétgyermekes családok is igényelhetnek maximum tízmillió forint kölcsönt használt lakás vásárlására. Mint arról a Money.hu beszámolt, a támogatott lakáshitelek esetében ez azért volt fontos lépés, mert Magyarországon az újonnan felvett összes lakáshitel többségét – csaknem hetven százalékát – használt lakások megvételére fordítják.

Az első fél évre jutó 445 milliárd forinton belül mindössze egyszázalékos volt a kockázatos, változó kamatozású lakáshitelek aránya. Ezeknél az jelenti a kockázatot, hogy a kamat, így a törlesztőrészlet 3–12 havonta változhat, kedvezőtlen esetben akár emelkedhet is. A három hónaposnál viszont augusztusban csökkenés várható, hiszen
a Magyar Nemzeti Bank idén két alkalommal csökkentette az alapkamatot, így a három hónapos referencia bankközi kamatláb is mérséklődik. Az ügyfelek már régóta a kiszámítható havi kiadást jelentő fix kamatozású hiteleket részesítik előnyben, ezek adják a lakáshitelek döntő többségét.

Az egy-öt, az öt-tíz, illetve a tíz évnél hosszabb fix kamatozású hitelek esetében az utóbbiak egyre népszerűbbek, idén az első fél évben már 14 százalékos volt a részesedésük az új lakáshitelek piacán, míg a múlt év első felében alacsonyabb, tízszázalékos volt az arányuk. Kedvező az is, hogy olcsóbbak lettek a fix lakáshitelek. A fix kamatozású lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója 4,4 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi, 5,09 százalékkal.

Kapcsolódó írásaink

Kelendőek a lakáshitelek

ĀVisszatért az igény a babaváró támogatásra, az ingatlanoknál a piaci lakáskölcsönökkelellentétben áprilisban növekedés volt az állami konstrukciók esetében

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom