Gazdaság

Az építőipar jelentősen hozzájárult Magyarország kimagasló gazdasági növekedéséhez

2019-ben a magyar építőipari termelés teljesítménye az ország GDP-volumennövekedését mintegy 1 százalékkal növelte, az építési beruházások pedig a nemzetgazdasági beruházások 58 százalékát tették ki – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Boros Anita kiemelte: az építőiparban a havi bruttó átlagkereset 13 százalékkal növekedett tavaly, a teljes munkaidőben alkalmazott dolgozók átlagkeresete 287 900 forint volt.

Az építőipar jelentősen hozzájárult Magyarország kimagasló gazdasági növekedéséhez
Az építési beruházások az összes beruházás több mint a felét, 58%-át tették ki tavaly
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján értékelte az építőipar tavalyi teljesítményét. Hangsúlyozta: az építőipar bruttó hozzáadott értéke a 2018. évi jelentős növekedést követően 2019-ben további 21 százalékkal emelkedett. Az „épületek megvalósítása” ágazat termelése 19 százalékkal, az építőipari termelői árak pedig átlagosan 9,7 százalékkal emelkedtek. A tavaly kötött új szerződések összehasonlító áron számított értéke 11 százalékkal növekedett, az épületek esetében ez 22 százalékot tett ki.

Az alkalmazásban állók száma az építőiparban 2014-től folyamatosan emelkedett, 2017 óta pedig egyre több regisztrált építőipari vállalkozás alakul. A tavalyi év végén 114 500 vállalkozást tartottak nyilván az építőiparban, 12 százalékkal többet a 2018-as évhez viszonyítva. A minimum 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozásoknál 2019-ben a növekedés elérte a 8,1 százalékot, amely 156 700 fő alkalmazásban állót jelent. A teljes munkaidőben alkalmazott dolgozók átlagkeresete 287 900 forintra növekedett. A nemzetgazdaságban foglalkoztatottak 7,6 százaléka dolgozott az építőiparban, beleértve a 5 fősnél kisebb vállalkozásokat is.

Boros Anita elmondta: Magyarországon 2019-ben a bruttó hazai termék (GDP) az uniós átlagnál jóval nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Hazánk gazdasági teljesítménybővülése az Unióban jelentősen meghaladta a tagállamok 1,5 százalékos átlagát, és a második legjobb teljesítményt nyújtotta (az első helyen 5,5 százalékponttal Írország áll). A magyar nemzetgazdaság szereplőit tavaly is kiemelkedő beruházási aktivitás jellemezte, a beruházások volumene 14 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Míg a beruházási ráta 2010 és 2019 között a visegrádi országok esetében nem változott lényegesen, addig Magyarországon az évtized elején mért 20,2 százalékról 28,6 százalékra emelkedett 2019 végére. Az építési beruházások az összes beruházás több mint a felét, 58 százalékát tették ki tavaly. Az építőiparban tevékenykedő gazdasági szervezetek beruházásai 2016 óta folyamatosan bővülnek: 2019-ben 212,9 milliárd forintot fordítottak a beruházásokra az építőiparban, amely összehasonlító áron 28 százalékkal magasabb az előző évhez képest.

Az államtitkár kiemelte, hogy a tavalyi év során az építési, valamint a gép- és berendezés-beruházások is jelentősen növekedtek. Az építési beruházások 16 százalékos növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlagot, a gépberuházásokat pedig 11 százalékos bővülés jellemezte. A leginkább eredményes területek az épületekbe, és az egyéb építményekbe történő beruházások, az uniós forrásokból finanszírozott infrastrukturális fejlesztések, az állam által építtetett kulturális- és sportlétesítmények, az üzleti szféra által megvalósított irodaházak, logisztikai csarnokok, kereskedelmi egységek, valamint a háztartások lakásépítkezései voltak.

Kapcsolódó írásaink