Gazdaság

Növekedés a gazdasági károk mérséklése után

Az adócsökkentés a kkv-kat is érinti, jövőre a kisvállalati adó kulcsa egy százalékponttal csökken, tizenkét százalékról tizenegy százalékra

Az adóügyi intézkedések azonnali segítséget jelentettek a vállalkozásoknak a veszélyhelyzet idején. A világszerte példaértékű hitelmoratórium a banki adósoknak nyújtott mankót, a kedvezményezettek között szerepelnek a nyugdíjasok és a kisgyermekesek is. Az időskorúak részére visszaállította a kormány a 13. havi nyugdíjat.

Növekedés a gazdasági károk mérséklése után
Tállai András parlamenti államtitkár
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Nemcsak a járványügyi védekezésben elért eredményei alapján tartozik Magyarország a világ élvonalába, a koronavírus káros gazdasági hatásaival szemben is kiválóan teljesített. A banki adósok mellett mintegy egymillió munkavállalót, százötvenezer kisvállalkozást, hatvanezer kisgyermekes családot, több százezer vállalkozást és több mint tízezer hallgatót segítettek a kormány koronavírus-válságban meghozott gazdaságvédelmi intézkedései – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nemzetközi szinten is jelentős összegnek számít az a 9200–9500 milliárd forint, amely az intézkedések forrásául szolgál – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte a világszerte példaértékű hitelmoratóriumot, amely közel kétezermilliárd forintot hagyhat több százezer banki adósnál. Hozzátette: a kedvezményezettek között szerepelnek a nyugdíjasok és a kisgyermekesek is. Az időskorúakat érinti lelkileg és fizikailag legsúlyosabban a járvány, ezért a kormány visszaállítja a 13. havi nyugdíjat. Mintegy hatvanezer szülőt segíthet a kisgyermekes családoknak szóló kedvezmény, amely a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságokat hosszabbítja meg. Tállai András kitért az adóügyi intézkedésekre, amelyek nemcsak azonnali segítséget jelentettek a vállalkozásoknak, hanem jelentősen hozzájárultak a gazdasági károk mérsékléséhez is. Emlékeztetett: a kormány a járványhelyzetre tekintettel döntött arról, hogy már július 1-jétől 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó. A két százalékpontos mérséklés százhatvanmilliárd forintot hagy a munkáltatóknál. Az adócsökkentés a kkv-kat is érinti, jövőre a kisvállalati adó kulcsa egy százalékponttal csökken, tizenkét százalékról tizenegy százalékra.

Kapcsolódó írásaink