Gazdaság

Enyhe emelkedés volt a kiskereskedelemben

Az áprilisi visszaesés után további mérsékelt javulásraszámítanak az elemzők a következő időszakban

Az üzemanyag-forgalom jelentős visszaesése miatt alig változott a kiskereskedelmi forgalom a nyár elején a tavalyihoz képest.

Enyhe emelkedés volt a kiskereskedelemben
Az üzemanyag-forgalom erősen visszaesett a tavalyi adatokhoz képest
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Idén is pozitív eredménnyel zárhat a kiskereskedelem, amely egy rövid visszarendeződési időt követően júniusban már emelkedést mutatott, ez pedig a kormányzati intézkedéseknek is köszönhető – közölte tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH tájékoztatása szerint a kiskereskedelmi üzletek júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, így forgalmuk volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,9 szá-zalékkal csökkent, a nemélelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Cseresnyés Péter a távirati iroda beszámolója szerint ismertette, hogy tavaly április környékén lépte át az ezermilliárd forintot a kiskereskedelmi forgalom, idén ez már március-ban megtörtént, ezután áprilisban visszaesés következett be a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzet miatt. Mindenki elsősorban az élelmiszeripari termékek megvásárlására fordította a figyelmét. Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője közölte, hogy az üzletek nyitvatartása ellenére a várt dinamikus felpattanás elmaradt, továbbra is fokozatos és lassú helyreállás zajlik a szektorban. Nyáron javulásra lehet számítani. Ugyanakkor a rövid távú munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, mérsékelve a bővülést.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője közölte: elsősorban az üzemanyag-forgalom látványos hanyatlásának köszönheten nem emelkedett júniusban a kiskereskedelmi forgalom.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom