Gazdaság

Történelmi fejlesztési csomag a falvaknak

A pályázati program többek között belterületi sorfákat, azok tárolását illetve metszését, tápanyag-utánpótlását, fagy elleni és növényvédelmét foglalja magába

A Településfásítási Programban meghirdetett pályázat nyertesei nemcsak sorfákat, hanem komplett csomagot kapnak, amelyben karók, hevederek, favédőrácsok mellett szolgáltatásokat, például szállítást vagy tárolást is nyújt az Agrárminisztérium. A fejlesztési csomag korábban soha nem látott lehetőséget teremt a falvaknak a területek zöldítésére.

Nincs túlárazva az Agrárminisztérium Településfásítási Programja. Az abban biztosított fásítási csomagot egyetlen fa faiskolai árával összehasonlítani megtévesztő – közölte a napokban Nagy István tárcavezető Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője Igaz az, hogy túlárazott fákra pályázhattak a kistelepülések az Agrárminisztérium Országfásítási Programjában? című írásbeli kérdésére.

Az agrárminiszter ismertette, a tízezer fő alatti településeknek szóló program központi elemét kétségtelenül a belterületen elültethető sorfák jelentik, de a sikeres igénylők nem pusztán fákat, hanem egy komplett csomagot kapnak. Ez többek között a kettő-öt méter magas belterületi sorfákat, azok őszi, illetve az azt követő tavaszi ültetési időszakig történő tárolását és visszametszését, tápanyag-utánpótlását, növény- és fagy elleni védelmét foglalja magába. A fákon kívül harminchatezer darab karót, tizenkétezer favédőrácsot, továbbá kötöző hevedereket, karót rögzítő távtartókat, illetve madárodúkat is biztosítanak a pályázatot nyert falvaknak. Ezeken kívül csaknem ötszáz sikeres igénylési helyszínen egyeztetnek szállítási időpontokat, valamint tíz-harmincas tételenként egységesen kiszállítják az ültetési csomagokat.

A kistelepülésekkel való kapcsolattartást jól jelzi, hogy minden ültetési helyszínre erdész vagy kertész szakembert, valamint ültetéssel kapcsolatos információkat tartalmazó kiadványt is küldenek a faluvezetésnek – tette hozzá Nagy István. A tárcavezető továbbá hozzátette: a Településfásítási Program iránti kimagasló érdeklődés azt bizonyítja, hogy kifejezetten sikeres kezdeményezésről van szó. Civil és szakmai szervezetekkel közösen végzett lebonyolítása a tízezer fő alatti településeknek korábban nem létező lehetőséget teremt a belterületek zöldítésére – mutatott rá. Mint ismert, a fejlesztési csomagot június 15-én indította el az agrártárca a tavaly meghirdetett Országfásítási Program keretében.

A miniszter korábban arról beszélt, hogy óriási érdeklődés övezte a csomag elindítását, három nap alatt ugyanis elfogyott a tízezer lakos alatti településeknek biztosított tizenkétezer darab sorfa. A júniusi adatok alapján összesen 226 önkormányzat igényelt eddig eredményesen facsemetéket.

Kapcsolódó írásaink