Gazdaság

A mai napig egyengeti a fiatalok útját a Széchenyi család

Széchenyi Tímea: Bármilyen jót csinálunk a lehetőségeinkhez képest, már győztünk abban a kategóriában, amelyben indulunk, hiszen a segíteni akarás és tudás mindig csak nyerhet

Az Év Széchenyi Vállalkozása díjat szep­tember 21-én adják át a Nemzeti Múzeumban. Az elismerésnél három szempontra figyelünk, a termelékenységre, a társadalmi felelősségvállalásra és az újítási készségre – mondta lapunknak Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A mai napig egyengeti a fiatalok útját a Széchenyi család
„A társadalmi felelősségvállalást és az újítási készséget is díjazzuk”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Szeptember elsejéig lehet pályázni Az Év Széchenyi Vállalkozása 2020 díjra. Miért hozták létre a kitüntetést?

– Immár hatodik éve rendezzük meg az eseményt. Két dolog motivált engem és a családunkat. Az egyik, hogy a nevünk védelme érdekében olyan családi vonatkozású díjat hozzunk létre, amely kiemelkedik a többi Széchenyi-díj közül. Ez nagyon fontos, hiszen egy ma is élő Széchenyi nemzetségről beszélünk, akiknek a kommunista rendszer alatt elég komoly elnyomásban volt részük, sőt közel volt a teljes megszűnés, fizikai értelemben is. A másik ok, hogy Széchenyiként kiemelten fontosnak tartom a gazdaság felvirágoztatását és annak megsegítését. Emellett jó, ha arra is rávilágítunk, hogy a gazdaság és a kultúra egymást segíti, szorosan összefonódik.

– Mind a kettő közel áll a családhoz.

– Minden Széchenyinek fontos volt a gazdaság, hiszen így tudtak kiteljesedni és a kultúrát támogatni. Hat éve azt mondtuk, emeljük fel a vállalkozásokat, csináljunk egy olyan platformot, amelynek helyszíne a Nemzeti Múzeum, ahol megvan a bizalom egymás iránt. Itt bárki meg tudja mutatni magát, elmondhatja hogyan jutott egyről a kettőre, teljesült-e az álma, az üzleti terve. Példát szeretnénk mutatni a fiataloknak, biztatni őket, hogy merjenek, igenis van keresnivalója egy jó ötletnek, és a kitartás kifizetődik.

– Valósítsd meg az álmaidat! Nem áll mostanában ez távol a magyar gondolkodástól?

– De igen, nagyon-nagyon távol áll jelenleg itthon ez a fajta mentalitás. Azt látom, hogy inkább arra próbálják ösztönözni a fiataljainkat, hogy legyen egy biztos munkahelyük, ahová mindennap bejárnak. Szabaduljunk ki ebből a „merjünk kicsik lenni” mentalitásból. Ez a társadalomnak is rettentően fontos, hiszen ettől lesz önbizalmunk, ha bízunk magunkban, azáltal is erősödünk. Ma Európában nagyon fontos része az életünknek – persze a múltból építkezve – a továbblépés.

– A díjért három kategóriában, 50 millió forint alatti, 50 és 500 millió forint közötti, valamint 500 millió forint feletti árbevétellel rendelkező vállalkozások indulhatnak. Ez gyakorlatilag lefed mindent.

– Ez is volt a cél. Szakemberekkel, az alapítvány munkatársaival közösen arra törekedtünk, hogy ez egy olyan pályázat legyen, amely mindenki számára elérhető. Kiemelném, hogy a társadalmi felelősségvállalás roppant lényeges, díjazzuk ezt is, ahogy az innovációt is.

– Mondana egy példát?

– Nem kell nagy dolog, elég, ha egy óvodának segít egy vállalat kifesteni a falat, de bármilyen jót teszünk a lehetőségeinkhez képest, nyerhetünk abban a kategóriában, amelyben indulunk, a jó szándék és a segíteni akarás a fontos.

– Mekkora az érdeklődés?

– Egyre nagyobb. Természetesen kicsiben kezdtük, de évről évre bővül a létszám. Amikor elindultunk, Széchenyi Ferenc termében adtuk át a díjat, azt a hatvan fős termet mára kinőttük. Kisvállalkozásoktól kezdve a Béresen vagy a Márkán át nagyon sokféle cég versenyzett már nálunk. Büszkén mondhatom, hogy tavaly egy friss vállalkozó fiatal lány nyert, ami mindkét oldalnak nagy boldogság volt, és bízom benne, hogy egy ilyen siker gyümölcséből sokáig tud táplálkozni a jövőben.

– A díj fővédnöke négy éven keresztül Varga Mihály pénzügyminiszter volt, most azonban változás történt. Mi ennek az oka?

– Nagy hálával fogadtuk a pénzügyminiszter úr részvételét. Az is fontos része az alapítványunknak, hogy a kormánnyal közösen gondolkodjunk, hiszen másként nem tudnánk büszkén és tartalmasan dolgozni. Idén először az Innovációs és Technológiai Minisztériumból Palkovics László miniszter úr lesz a fővédnökünk. Ez azért is jelentős, mert sok jó kezdeményezés indul most ettől a szaktárcától, gondolok itt a kutatás-fejlesztésre, az innovációk támogatására és sok mindenre, ami lényeges a jövő és a fejlődés szempontjából.

Kapcsolódó írásaink