Gazdaság

Az MNB szándéka a hazai zöld kötvénypiac beindítása

Az MNB Zöld Programjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését. Ezért a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosítását. Ennek keretében elemzést tesz közzé a zöld kötvénykibocsátást ösztönző jegybanki szabályozói lehetőségekről - írja az MNB lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

Az MNB szándéka a hazai zöld kötvénypiac beindítása
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Katona László

Az MNB Zöld Programjában folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek javíthatják a zöld beruházások finanszírozási feltételeit. Ennek érdekében a bankszektorban már megtett és folyamatban lévő, hitelezésre irányuló intézkedések mellett a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - írják.

Kiemelik: e törekvés egyik fő zászlóshajói a zöld kötvények lehetnek, melyek szegmense a külföldi, fejlett piacokon az elmúlt években látványos növekedést produkált. Azonban Közép-Kelet-Európában, így hazánkban is néhány kivételtől eltekintve még gyermekcipőben jár. Ilyen kivétel a magyar zöld állampapír közelmúltbeli kibocsátása. A magyarországi zöld kötvénykibocsátások beindulása hozzájárulhat hazánk klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak finanszírozásához, és támogathatja az MNB által is szorgalmazott versenyképességi fordulatot.

A vállalati, banki, esetleg önkormányzati zöld kötvénykibocsátás azonban a jegybank és más szabályozók ösztönző, támogató lépései nélkül várhatóan nem tudna kellő mértékben elindulni - hívják fel a figyelmet.

Hozzáteszik: más külföldi országokhoz hasonlóan hazánkban is szükséges lehet tehát fejlesztő, előremozdító intézkedéseket bevezetni. Az MNB az erre vonatkozó elképzeléseket egy rövid elemzésben mutatja be. A zöld kötvénypiac fejlesztése fontos téma lesz Magyarország Fenntartható Tőkepiaci Stratégiájának megtervezésében, valamint az MNB október 12-i Nemzetközi Zöld Pénzügyi Konferenciáján, ahol többek közt a Climate Bonds Initiative vezérigazgatója is előad. A jegybank által szakmailag támogatott Budapest Institute of Banking és a London Stock Exchange Group Academy 2020. októberi fenntarthatósággal kapcsolatos befektetői kapcsolattartói képzésén is foglalkozik a kérdéssel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom