Gazdaság

„Európai térben kell mozognunk”

Nem jó, ha a hazai intézmények jelentik az oktatásban a konkurenciát

Nagyon komoly agrár-felsőoktatási reform zajlik egész Európában, sőt a világban – nyilatkozta tegnap a Magyar Hírlapnak Gyuricza Csaba, a megújult Szent István Egyetem megbízott rektora sajtótájékoztató után Gödöllőn. Kiemelte, ez főleg a koncentráció révén valósul meg, hiszen nagyon nagy a nyomás a mezőgazdaságon, hogy a kutatásban, az innovációban előrelépjen.

A gyakorlatban hatalmas változások zajlanak, és ehhez igazodnia kell a kutatásnak és a felsőoktatásnak is. Magyarországon nagyon szétaprózott volt a rendszer, hiszen tizenegy város tizenhét képzőhelyén, intézményében zajlottak felsőoktatási képzések. Ezt, valamint az anyagi és a humán erőforrásokat is próbáltuk összehangolni, koncentrálni, hogy jelentősebb és érdemi eredményeket tudjunk produkálni, illetve kiiktatni a párhuzamosságokat az innovációs munkából, a képzésekből annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődését mi magunk is tudjuk támogatni – mondta el lapunknak Gyuricza Csaba. Ismertette, a cél az, hogy kiváló szakembereket képezzenek, minőségi, használható gyakorlati tudományos eredményeket érjenek el, és a felsőoktatást is próbálják meg ehhez igazítani és idomítani.

Ez a térségben már elkezdődött, a környékbeli országokban – ahogyan Európában is – már régebben lezajlott. „Nekünk nem jó az, hogy ha a hazai társintézmények jelentik a konkurenciát, hiszen európai térben, globálisan kell mozognunk, ezt viszont csak erős intézményként, erős háttérrel tudjuk megteremteni” – tette hozzá a rektor.

Kapcsolódó írásaink