Gazdaság

A fellendülés jeleit mutatják a lakásépítési adatok

Harmincnégy százalékkal több lakás épült idén az első félévben, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb lakásépítési adataiból.

A fellendülés jeleit mutatják a lakásépítési adatok
A számok azt mutatják, hogy ország egész területén dinamikusan növekedtek a használatbavételek az első hat hónap során
Fotó: MH/Katona László

A kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően immár hatodik éve folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma, 2019-ben több mint 21 ezer új lakás készült el, idén az első félévben pedig már 8697, amely 34 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A kormány lakáspolitikai célja a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság ellenére változatlan: segíteni a családokat az otthonteremtésben, valamint támogatni a fiatalokat a lakáshoz jutásban - adta tájékoztatásul a pénzügyminisztérium a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

A KSH adatai szerint a járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett, és 2019 azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április-májusban alig több mint felére csökkent, júniusra már újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet. Budapesten az április-májusi visszaesés még erőteljesebb volt, azonban júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték, ez pedig annak a jele, hogy a magyar gazdaság kilábalása a válságból egyértelműen megkezdődött - írták .A használatba vett lakások számát tekintve nem mutatható ki hasonló visszaesés: 2020 második negyedévében 40 százalékkal több lakás készült el, mint az előző év azonos időszakában.

A lakásépítések településszerkezet szerinti bontását tekintve elmondható, hogy az ország egész területén növekedtek a használatbavételek. Budapesten 22 százalékkal, a megyei jogú városokban 40 százalékkal, a kisebb városokban 47 százalékkal, a községekben pedig 23 százalékkal bővült az átadott lakások száma.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom