Gazdaság

Újabb területeket von termelésbe a homokhátsági beruházássorozat

A vízügyi fejlesztés mintegy százezer ember, több mint ezer gazdálkodó család jövőjét változtatja meg, kétezer hektár üzemi területet tudnak majd öntözni

Fejlesztéssorozat élénkíti a Homokhátság agráriparát, összeköti a dél-alföldi térséget a Vajdasággal, és az Agrárminisztérium céljaival összhangban ösztönzi a termelői hálózatok létrehozását.

Újabb területeket von termelésbe a homokhátsági beruházássorozat
A termelők még több, jó minőségű terméket tudnak értékesíteni a piacon
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Több mint húszmilliárd forintos beruházássorozat indul a Homokhátságon, amelyből öntözés- és infrastruktúra-fejlesztés is megvalósul – jelentette be Nagy István agrárminiszter a szegedi nagybani piacon.

A tárcavezető elmondta, csaknem 4,4 milliárd forintból 1500 hektáron fejlesztik az öntözést, környezetbarát módon nem rétegvizet, hanem a Tisza fölös vizét használják majd. A folyamatban lévő beruházás révén 1,4 millió köbméter öntözővíz lesz tárolható a területen, emellett a térségben, Domaszéktől Üllésig, Röszkétől Forráskútig bővül a foglalkoztatás, újabb termőterületeket lehet művelésbe vonni, nő a termelés biztonsága, erősödik a térség gazdasága – hangsúlyozta.

Mórahalmon több mint hatmilliárd forintból válogató- és csomagoló árukezelő központ épül, Kiskundorozsmán, a nagybani piac helyén pedig egy tízezer négyzetméter alapterületű, geotermikus energiaellátásra épülő, gépesített zöldség- és gyümölcsmosó, osztályozó, csomagoló, címkéző technológiát alkalmazó ipari hűtőházat alakítanak ki tizenkétmilliárd forintból, amely egész évben el tudja látni a hazai tulajdonú hipermarketeket – közölte. Nagy István hangsúlyozta, a fejlesztéssorozat élénkíti a Homokhátság agráriparát, összeköti a dél-alföldi térséget a Vajdasággal és – az Agrárminisztérium céljaival összhangban – ösztönzi a termelői hálózatok létrehozását.

A koronavírus-járvány megmutatta az önellátás fontosságát, amiben a piacok kulcsszerepet tudnak vállalni. Ez nemzetbiztonsági érdek is – szögezte le. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, az öntözésfejlesztésnek jövőre, a termelési szezon kezdetére el kell készülnie, a többi beruházás lépcsőzetesen, a termelési feltételek kialakítása, javítása után kezdődhet.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta, a vízügyi fejlesztés mintegy százezer ember, több mint ezer gazdálkodó család jövőjét változtatja meg, kétezer hektár üzemi területet tudnak majd öntözni.

Kapcsolódó írásaink