Gazdaság

Haltelepítéssel a horgászturizmus fellendítéséért

A tudatos gazdálkodás állásokat mentett meg

A kormány és a Magyar Országos Horgászszövetség együttműködése a horgászokat és a horgászturizmust segíti. Az agrártárca a halgazdálkodás fellendítéséért ezerkétszáz tonna halat vásárolt fel.

Haltelepítéssel a horgászturizmus fellendítéséért
Több mint háromszáz horgászvízbe, összesen 1200 tonna pontyot telepítettek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nagyon komolyan érintette a haltenyésztőket is a koronavírus okozta gazdasági válság. Éppen ezért gondolta úgy az Agrárminisztérium, hogy nyolcszázmillió forint értékben, ezerkétszáz tonna halat vásárol fel a haltermelőktől és telepíttet. Ezt a halmennyiséget a Magyar Országos Horgászszövetségen (Mohosz) keresztül a horgászvizekbe bocsátották ki – válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Zambó Péter, a tárca erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. Felhívta lapunk figyelmét, hogy ezzel csaknem kétezer munkahely megőrzésében is segítettek azoknak, akik a haltermelésben részt vettek, illetve a körülbelül 654 ezer horgásznak is jobb szórakozási lehetőséget biztosítottak.

Zambó Péter a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége Váci úti telephelyén megtartott sajtótájékoztatón kijelentette: idén tavasszal és nyár elején több mint háromszáz horgászvízbe összesen csaknem 1200 tonna pontyot telepítettek. Mindemellett 2020-ban ismét csaknem egymilliárd forint értékű támogatást biztosít az agrártárca a Mohosznak. A haltelepítésen kívül ebből az összegből történt a horgászszervezetek számára a ma átadott terepjárók beszerzése, amelyet robogók, utánfutók, csónakok és csónakmotorok vásárlása követ – közölte az államtitkár, hozzátéve, a támogatások a jövőben is folytatódnak. Kiemelte, hogy a Mohosszal között közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a tárca gyorsan tudott reagálni a járványhelyzet miatt bajba került halgazdálkodási ágazat problémáira. Az Agrárminisztérium finanszírozási szerződéseket kötött a Mohosszal, így a szervezethez rendeli a horgászat állami bevételeinek legfontosabb elemeit, az állami horgászjegy és a fogási napló díját. Ebből valósulnak meg a horgászturizmus megerősítését szolgáló fejlesztések –fogalmazott az államtitkár.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott közölte, hogy a kormány és a Mohosz együttműködése a magyar horgásztársadalomnak és a horgászturizmusnak is kedvez. A közelmúlt intézkedései közül kiemelte, hogy az orvhalászatot bűncselekménnyé minősítették át. Hangsúlyozta: a legtöbb horgászvizet helyi egyesületek kezelik, jelentős részesedéssel a horgászjegyek bevételéből. A kormány bízik az újabb eredményekben, ezért a belföldi horgászvizeket érintő kérdésekben továbbra is számít a horgászok véleményére – fűzte hozzá Nyitrai Zsolt.

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke közölte: a beruházás értéke meghaladta a százegymillió forintot, a pályázó horgászszervezetek a keretből ötvenszázalékos támogatást kaptak. A járművek a hivatásos halőrök munkáját segítik. A következő három év beszerzéseiről a horgászok augusztusi választmánya dönt – tudatta az elnök.

A sajtótájékoztató után Nyitrai Zsolt és Zambó Péter tizenöt hibrid meghajtású gépkocsit adott át a Mohosz elnökének.

Kapcsolódó írásaink