Gazdaság

Az otthoni munkavégzés is formálja az albérletpiacot

Az alku mértéke és az értékesítési idő is megnőtt, ami azt mutatja, az árak csökkenésére számítanak a vásárlók, azonban az eladók egyelőre inkább kivárnak

Az ingatlanpiac is számít egy esetleges második járványhullámra, azonban ez nem a drasztikusan zuhanó árakban mutatkozik meg. Az otthoni munkavégzés elterjedéséhez igazodik viszont az albérletek iránti kereslet, és többen vállalhatják az ingázást, ha csak heti egy-két nap kell bejárniuk.

A magyar járványügyi szakemberek, illetve a WHO tudósai szerint is minden esélye megvan egy második hullámnak, amelyet október–novemberre várnak a szakemberek, az ingatlanpiac pedig a nyár végi és az ősz eleji hónapokban pörög jobban az utolsó hónapokhoz képest – válaszolta lapunk megkeresésére az Otthon Centrum. Az értékesítők már tavasszal alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, számos folyamat került át digitális felületekre.

A további trendet meghatározhatja egy fontos előzmény – mutat rá a szakértői válasz. Az otthoni munkavégzés általánossá válása ugyanis várhatóan csökkenti az albérletek iránti munkavállalói keresletet, mivel egy jó álláshoz nem lesz szükség vidékről a nagyvárosokba vagy Budapestre költözni. A legtöbb cégnél várhatóan tartósan rugalmas munkavégzésre állhatnak át, ami nem szünteti meg teljesen az irodahasználatot, de a napi bejárás nagyon sok munkakörben már nem lesz elvárás. Ennek megfelelően a munkahelytől akár egy-két óra távolságban élők számára is elérhető lesz a munkalehetőség, mivel havi vagy heti egy-két alkalommal vállalni tudják a személyes jelenlétet ilyen távolságról is.

Az, hogy ez számszerűen hány bérlőt érint, a szakértők szerint nehezen becsülhető, de akár tízezres nagyságrendű is lehet Budapest viszonylatában. Ezenfelül a munkavállalók egyéni helyzete és preferenciája is befolyásoló tényező. A szülőktől elköltöző, munkába lépő generáció például várhatóan nem költözik vissza a szülői házba azért, mert nem kell naponta bejárnia dolgozni. Ugyanakkor aki kifejezetten a munkahely miatt költözött egy nagyvárosba (és hetente hazajár, vagy megtartva eredeti lakhelyét családosan bérel), annak az albérlet okafogyottá válhat – mutatnak rá az Otthon Centrum szakértői.

Hozzátették, ugyanakkor nincs lehetőség minden szakmában otthoni munkavégzésre. Ez jellemzően az irodai, adminisztratív munkakörök esetében oldható meg, de nem is minden korosztály számára ideá­lis otthonról dolgozni. Az egyetemisták és vendégmunkások számára – különösen az építőiparban, a gyártásban, illetve a személyes közreműködést igénylő szolgáltató ágazatokban – eleve nincs lehetőség az otthoni munkavégzésre, ezért számukra az albérlet továbbra is fontos marad. Jelenleg a legnagyobb hatás a turisztikai kereslet drasztikus visszaesése nyomán felszabadult airbnb-s lakások szálláshelyként történő megjelenése volt a hosszú távú bérleti piacon. Ez egybeesett a karanténintézkedések miatt csökkent bérlői kereslettel (egyetemek bezárása, külföldi munkavállalók határzár miatti hazatérése), amelynek köszönhetően a korábbi évek drágulási tendenciá­ja is megtört – leginkább a főváros belső kerületeiben.

Ami a piac egészét illeti, az elmúlt hónapok során nagyon változó tendenciákat láthattunk: volt, ahol kis csökkenést, volt, ahol növekedést tapasztaltak az értékesítők. Az alku mértéke és az értékesítési idő is megnőtt, amely azt mutatja, hogy a vásárlók az árak csökkenésére számítanak, azonban az eladók egyelőre inkább kivárnak. Az árak változása a gazdaság és a járvány alakulásától függ. Egy erős második hullám tovább mélyítheti a gazdasági nehézségeket, a munkanélküliséget, aminek lehet árcsökkentő hatása (csökkenő kereslet, kényszer hatására értékesítő eladók), de az Otthon Centrum elemzői a mostani helyzet alapján év végén is a jelenlegihez hasonló árszinttel számolnak.

Amennyiben lejár a törlesztési moratórium és nem lesz hosszabbítása, valamint ha a kialakult válsághelyzetben nem tudják fizet­ni hiteleiket a tulajdonosok, az jelentős kínálatot hozhat a piacra, drámai árcsökkenésre azonban csak akkor lehet számítani, ha valóban tömegek szeretnének majd gyorsan megszabadulni a lakásuktól. A hitelesek helyzete nagymértékben attól függ majd, hogy a gazdaság újraindítását támogató kormányzati intézkedések, valamint az Európai Unió válságkezelési csomagja mennyiben tud segíteni a nehéz helyzetbe került háztartásoknak.

Kapcsolódó írásaink

Egyre több a hosszú távú lakáskiadás

ĀKedvezőbb áron jutnak albérlethez, akik csak lakásfelújítás idejére vagy idénymunkára bérelnek, a piac a nagyobb egyetemi vagy termelővárosokra szorítkozik