Gazdaság

Megkezdték a világ első kísérleti fúziós erőművének összeszerelését

Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődött a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek az összeszerelése a franciaországi Cadarache-ban. A berendezés összeszerelését elindító ünnepi ceremónia tegnap élő közvetítés keretében kezdődött meg – tájékoztatta a távirati irodát az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága.

Megkezdték a világ első kísérleti fúziós erőművének összeszerelését
Az ITER legfőbb célja, hogy maghasadásból származó energia helyett az atommagok egyesülésekor felszabaduló energiát állítsanak elő
Fotó: MH/Zováthi Domokos

Az ITER – nemzetközi kísérleti termonukleáris reaktor – jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyben magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek. A berendezést a dél-franciaországi Cadarache-ban építik azzal a céllal, hogy bebizonyítsák: lehetséges magfúzióval békés célokra energiát termelni a Földön. Ezenkívül itt fogják tesztelni a későbbi fúziós erőművekben használt technológiát is - olvasható az ELKH keddi közleményében.

A közlemény szerint magyar mérnökök tervezték meg az ITER teljes belső részének bekábelezését oly módon, hogy azok húsz évig karbantartás nélkül is működni tudjanak, emellett egyes komponenseket is teszteltek Budapesten. Az EK szakemberei jelenleg is dolgoznak az ITER egyik fontos elemén, az egyik úgynevezett szaporítókazettán, amelynek a feladata a fúzió egyik üzemanyagának előállítása lesz az erőművön belül, továbbá a közelmúltban pályáztak az ITER egyik kritikus berendezésének, a pelletbelövőnek az építésére is, amely az üzemanyag-utánpótlást oldaná meg egy fúziós erőműben.

A közvetítés virtuális körsétával indult, amelyet Bernard Bigot, az ITER főigazgatója vezetett. Ezután a partnerországok – USA, EU, Oroszország, India, Kína, Dél-Korea és Japán – magas rangú vezetői jelentkeznek be. Az ELKH közleménye szerint az összeszerelés megkezdése hatalmas mérföldkő a projekt életében, hiszen eddig nagyrészt az épületek és a kiszolgálóegységek építése zajlott.

Korábbi helyszíni riportunkban beszélgettünk a helyszínen dolgozó magyarokkal, akik elmondták, hogy egy új technológiánál, ami ráadásul egy fúziós erőmű, természetesen a biztonság a leglényegesebb szempont.  Bede Ottó elmondta, hogy figyelembe vesznek olyan baleseti lehetőségeket, amelyek egyéb meghibásodásokat okoznak. Kiemelte, hogy olyan terheléskombinációkkal is számolnak, amelyek valószínűsége nagyon alacsony, de elméletben megtörténhetnek.

Ilyen lehet például, ha erős földrengés közben több helyiségben is tűz keletkezik. A földrengés is három kategóriára van osztva, nagyság szerint. Bede Ottó mérnök felhívta a figyelmet, hogy a tokamak épületét - ahol a fúzió történik majd - úgy tervezték és építették meg, hogy egy extrém magas földrengést is kibírjon.

Mint magyarázta, az oldalirányú gyorsulások el vannak szigetelve az épülettől, így nem tudnak átjutni abba. A mérnököknek az okozta a legnagyobb kihívást, hogy a nukleáris biztonságért felelő alkatrészek kibírjanak gyakorlatilag mindent.

Az ilyen földrengések bekövetkezési valószínűsége egy-két ezer év. Ha mégis keletkezne egy nyílás – amelyet még egy, az épületre rázuhanó repülő sem tudna okozni –, akkor sem jutna ki semmi, mert a légnyomás a vákuum miatt mindent befele tol. Veszély esetén a reaktor önmagát állítja le a magas hőmérséklet automatikus megszűnésével.
Kiss Gábor, az erőműben dolgozó másik magyar mérnök hozzátette, hogy műszaki hiba esetén sem kell attól tartani, hogy a környéken komoly szennyeződés történik, mivel a folyamat során nincs, ami robbanjon, és nem történik nukleáris hasadás sem.

Kapcsolódó írásaink

Lehozzuk a Napot a Földre

ĀA projekt célja, hogy a fúziós erőműben az atommagok egyesülésekor keletkező energiával elektromos áramot állítsanak elő – Ez az erőforrás biztonságos és szén-dioxid-mentes