Gazdaság

Magyarország számos területen jelentős eredményeket ért el

Magyarország 47,4 ponttal a 19. helyen végzett az Európai Unió országai között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi rangsorában, ami enyhén magasabb a többi visegrádi ország átlagánál (46,7), azonban 4,5 ponttal elmarad az uniós átlagtól - derül ki a jegybank friss Versenyképességi jelentéséből, amelyet Baksay Gergely ügyvezető igazgató ismertetett az MNB keddi sajtótájékoztatóján.

Magyarország számos területen jelentős eredményeket ért el
Baksay Gergely
Fotó: MH/Katona László

Elmondta: a rangsor élén a skandináv országok mellett Hollandia áll, a lista végén pedig Románia, Görögország és Bulgária. Kelet-Közép-Európából Szlovénia (53,1 pont) és  Észtország (52,5 pont) érte el a legmagasabb pontszámot, a többi régiós ország eredménye elmarad az uniós átlagtól. A legjobban teljesítő Svédország 67,3 pontot ér el a lehetséges százból.

A jelentés 12 területen 154 mutatót vizsgál, melyeknek a 95 százaléka objektív. Az elemzés a 2019-es adatokra épül, ezért nem jelenik meg benne a koronavírus-járvány hatása.

Baksay Gergely: Van még tér a versenyképesség erősítésére
Van még tér a versenyképesség erősítésére
Fotó: MH/Katona László

Mint a jelentésből kiderül, Magyarország számos területen jelentős eredményeket ért el, de van még tér a versenyképesség erősítésére, többek között a kkv-k termelékenysége, az egészségügy vagy például az oktatás terén.

Kapcsolódó írásaink